23948sdkhjf

Scandi Standard: Kycklingkonsumtionen kommer studsa tillbaka

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Vd Leif Bergvall Hansen tror att konsumtionen kommer att "öka kraftigt" igen. "Det är intressanta konsumentgrupper som driver det", säger han till Food Supply.

När Scandi Standard släpper sin rapport för första kvartalet är det nyförvärvet Manor Farm som pushar på – nettoomsättningen ökade med 33 procent till drygt 2,1 miljarder kronor. Man redovisar också ett resultat efter skatt på 44 miljoner, en ökning jämfört med 30 miljoner kronor samma period förra året.

Enligt Scandi Standards vd, Leif Bergvall Hansen, är man mycket positiva till den verksamhet som innebar koncernens första steg utanför norra Europa.

– Det finns en väldigt kompetent ledning, en välskött verksamhet. Folk som vet vad de håller på med, och som också är väldigt öppna för idéer hur man ska göra saker bättre. Andra inom koncernen kan också lära sig av vad man gjort på Irland i många, många år. När vi tittar på andra eventuella strategiska förvärv handlar det om att hitta nya Manor Farms, säger han till Food Supply.

Om man räknar bort den irländska verksamheten ökade nettoomsättningen med 4 procent till drygt 1,65 miljarder kronor. Både i Danmark och Finland ökade omsättningen, medan den var oförändrad i Sverige och minskade i Norge.

Förväntar bättre marknad andra halvåret
Vad gäller marknaden i Sverige blickar Leif Bergvall Hansen framåt:

– Vi förväntar oss en bättre marknad under andra halvåret, och vi ser de första tecknen på det nu. Vi har fortfarande ganska stora lager i Sverige och lite för stort utbud till efterfrågan, så därför förväntar vi oss andra kvartalet som mer i linje med första kvartalet, säger han till Food Supply.

Förra året var det första sedan 2013 som den totala mängden slaktad kyckling i Sverige inte ökade avsevärt – ett tydligt trendbrott då det under några år noterats en ökning på omkring 8 procent per år, enligt statistik från Jordbruksverket.

Tror ni att det kommer tillbaka till de nivåerna som var innan 2017?

– Det finns tecken på att kycklingkonsumtionen kommer att öka kraftigt igen. Unga människor och folk i storstäder äter mer kyckling, barnfamiljer äter väsentligt mer kyckling, så det är intressanta konsumentgrupper som driver det. Det är också därför vi är helt övertygade om att tillväxten kommer fortsätta också i Sverige, säger Leif Bergvall Hansen till Food Supply.

Läs också: Kycklingproducent har expansion i sikte

Koncernen har sedan en tid tillbaka meddelat en kommande investering i Sverige, där de senaste uppgifterna rörde ett slakteri i Kristianstad. På grund av hur marknaden ser ut just nu har man satt den "on hold", och kommer återkomma först när man ser en klar tillväxt igen.

– Vi har kapacitet så att det räcker nu, men vi förväntar oss också inom en viss period att vi behöver mer kapacitet än vad vi har. Det är ingen idé att investera när man inte har behovet, och just nu har vi inte det behovet, säger Leif Bergvall Hansen.

Förädlade produkter kraftigt upp
En intressant punkt i kvartalsrapporten gäller ready to eat-produkter, det vill säga förädlade produkter, där Scandi Standard visar upp en ökning med 21 procent. Enligt vd:n är det ett område där man gjort stora satsningar inom i ett antal år, och den kraftiga tillväxten är också anledningen till att man påbörjat investeringen i en ny anläggning i danska Farre, som ska stå klar i september/oktober och enbart producera ready to eat-produkter.

– Det är för att få upp kapaciteten, både på hemmamarknaderna och utanför. Satsningen vi gör i Farre är ett exempel på produkter som reser över gränserna mycket bättre än opreparerad, rå kyckling. Annars är det mycket lokalt. Svenskar vill ha svenskt, irländare vill ha irländskt, och så vidare, säger Leif Bergvall Hansen.

Läs också: Ny CFO på Scandi Standard

Under de senaste åren har man också fokuserat på produktutveckling som resulterat i kycklingbacon, färdiglagade kycklingköttbullar och en urbenad kycklingklubba som fått namnet "kycklingsteak", där tanken är att köttet mer efterliknar en traditionell biff. Det har gett utdelning, menar Bergvall Hansen, som säger att man "helt klart" ser återköp i kategorin.

Ökningen av förädlade produkter hänger även ihop med den ökning på 20 procent man redovisar inom restaurang och storhushåll:

– Det är en ganska bred grupp av produkter, som är relevanta för foodservice, restaurang och quickservice såväl som retail.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Årets matbluff – alla finalisterna

Palmolja i det svenska smöret och äppelbas i grönsaksjuicen. 120 nomineringar har blivit fem finalister: ”Här har man verkligen lurat kunderna”.

Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Inga fossil för kryddföretaget

Lantmännen Unibakes australiska köp klart

Systembolaget varnar vinleverantör

Axfood backar efter matbluffen

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Sveriges första rödbetskokeri invigt

Food Supply pratar med Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Bergendahls minskade svinnet 2018

Fazer satsar 400 miljoner i ny produktionsenhet

Systemet med returlådor sprids

På nytt jobb
Algföretaget rekryterar för expansion

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Atria åtalas efter dödsfall

Stabila priser under julen

De prisar sina leverantörer

HKScan prisar gris-, lamm-, och nötleverantörer.

Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Nyhléns Hugosons köper norrländsk klassiker

”Lång lista på spännande innovationer”

Erik Wallin på foodtech-bolaget Gastrofy rapporterar i en gästkrönika från CES i Las Vegas.

Hälsingestintan och Taylors and Jones i samarbete

På nytt jobb
Ny CFO på Scandi Standard

På nytt jobb
Han lämnar Cloetta

Godisföretaget tappar lösviktschef.

Stillahavsostron testodlas på västkusten

Matförpackningar i återvinningsprojekt

Svampgruvan i Kiruna stängs

Vad hände med nyheterna?

På nytt jobb
Nicks rekryterar för expansion

Utebliven registrering kostar

På nytt jobb
Livsmedelsföretagen med ny chef

Lågt transfett kan bli lag

På nytt jobb
Ny vd på Circle K

Lidl går bananas

Årstiderna expanderar

På nytt jobb
Krasse tar över Rootfruit

Bagerierna sanerar surdegsbröd

Kryddig miljonaffär

Se alla Företagens egna nyheter

Möt Christian Berner på EuroExpo i Västerås

Carsten Ederer ny VD på ebm-papst AB

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Västerås 23-24 januari

ebm-papst har öppnat ett Center of Excellence i Melbourne

Mirit Glas erbjdar kemiskt härdat glas

Träffa AxFlow på Euro Expo Västerås 23-24 januari

SmartLight-indikeringsenhet för tydliga uppgifter från produktionen

Högt i tak - Trånga golvytor?

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Synglas till process industrin

Ny försäljningsingenjör på ebm-papst OEM-avdelning

Tekniskt glas er mer än bara syns skull

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Beneo lanserar en ny funktionell "Clean Label" risstärkelse

God Jul & Gott Nytt År

Westhove Yellow lentil - gult linsmjöl

Hållbar installation i Coop Dals Ed

God Jul & Gott Nytt År

God jul och gott nytt år till er alla

Önskar vi på KIPP Scandinavia AB

God Jul

Hög miljömedvetenhet när City Gross öppnade i Eskilstuna

Ny video om förpackningar för mejeriprodukter

New In-Sight 9912 from Cognex

Mirit Glas erbjudar rundat glas

Sänd till en kollega

0.129