23948sdkhjf

Midsona vill bli störst – köper tyskt ekoföretag

Genom förvärvet av ekologiska livsmedelstillverkaren Davert vill Midsona ta steg mot att bli ledande i Europa.
Midsona fyller på portföljen genom ett nytt köp – man har nyligen avtalat om att förvärva alla aktier i tyska livsmedelsföretaget Davert, tillverkare och distributör av ekologiska produkter. Köpeskillingen kommer att landa på omkring 48,5 miljoner euro, eller 511 miljoner kronor, vilket kommer att betalas kontant.

Köpet betyder att Midsona för första gången etablerar sig utanför Norden, och enligt bolaget ser man det som ett viktigt steg för att nå det mål man satt upp: att bli en ledande aktör i Europa.

– Transaktionen med Davert är ett logiskt nästa steg, och insteg i Europa genom att vi bygger vidare på den framgångsrika expansionen av vår ekologiska plattform i Norden. Vi är imponerade av bolagets högkvalitativa produkter, dess produktionsförmåga och teamets prestationer, säger Peter Åsberg, vd för Midsona, i ett pressmeddelande.

Davert omsatte under 2017 omsatte 64 miljoner euro (cirka 616 miljoner kronor) och är en av de ekologiska pionjärerna på den tyska marknaden. Företagets grundare Rainer Welke var 1973 en av de första att öppna ekologisk affär i Tyskland, innan han 1984 startade Davert GmbH.

I dag är man en av de största aktörerna på den tyska ekologiska marknaden, som i sig är värd 9 miljarder euro enligt en beräkning från ekologiska branschorganisation Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft (BÖLW). Man fungerar både som producent och distributör av ekologiska produkter som snacks, nötter, frukostflingor, ris, bönor samt frön, och har varor under det egna varumärket samt via private label.

– Daverts produktportfölj, marknadsposition och breda kundbas, i kombination med deras kompetens från sourcing till produktion till marknadsföring, gör dem till en perfekt strategisk matchning för Midsona, säger Peter Åsberg.

Efter köpet kommer Davert fungera som en fristående enhet, där både nuvarande vd Erk Schuchhardt och hans ledningsgrupp sitter kvar. Företaget, som har omkring 150 anställda, har nyligen flyttat in i en ny och specialanpassad produktionsanläggning i Ascheberg, där investeringar även gjordes i moderna produktionslinjer och ett helautomatiserat lager.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083