23948sdkhjf

Bjuvproducent går i konkurs

För två år sedan tappade man Nestlé som kund – nu letar man köpare till anläggningen.
Livsmedelsföretaget Ceres i Bjuv lämnade i fredags in en konkursansökan, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg .

Företaget, som bland annat producerar gröt- och vällingprodukter åt företag som Lantmännen och Enago samt mjölkersättning för danska Mille Food, kommer framöver att drivas av en konkursförvaltare.

Den största anledningen till konkursen ligger i att man förlorade Nestlé som kund för två år sedan, vilket orsakade stora förluster för verksamheten. Enligt styrelseordföranden förlorade man mycket pengar under 2017, vilket fortsatt under 2018.

– 2016 beslutade Nestlé att flytta sin vällingtillverkning härifrån till Portugal. Sedan dess har vi försökt fylla på med annan produktion, men volymerna har inte blivit tillräckligt stora för att täcka de fasta kostnaderna, säger Ceres styrelseordförande Arne Bernroth, till Helsingborgs Dagblad , som tillägger att ägarna stoppat in omkring 40 miljoner kronor innan man till slut valde att ansöka om konkurs.

Det var också Nestlé som först grundade anläggningen 1975, där man fram till 2003 producerade torr barnmat under Findus-varumärket. Sedan 2003, då anläggningen såldes, har ett antal privatpersoner och investmentbolag stått som ägare.

De cirka 40 anställda har i dagsläget en månads lönegaranti och konkursförvaltaren letar nu efter en potentiell köpare av anläggningen. Enligt styrelseordföranden kommer de anställda också att erbjudas jobb om nya ägare kan hittas.

– Min förhoppning är att man hittar någon som kan köpa anläggningen. Det finns ett behov av att leverera den här typen av mjölkprodukter, och anläggningen är ganska unik i Sverige. Det finns utrymme på marknaden om man är uthållig, säger Arne Bernroth till SVT Nyheter.

Anläggningen har tio förpackningslinjer, där tre stycken är specialanpassade för barnmatsprodukter. Bland övriga produkter som tillverkas och förpackas hos Ceres syns bland annat våffel-, pizza- och pannkaksmixer, potatismos, müsli, middags- och dessertsåser samt bulgur, couscous, linser, gryner och fröer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078