23948sdkhjf

Svensk matproduktion räcker inte till vid kris

Lantbrukarnas livsmedelsproduktion räcker inte till om Sverige blir avskuret från omvärlden, rapporterar Vetenskapsradion.
Svenska lantbrukares matproduktion räcker inte länge om Sverige skulle hamna i kris, enligt ny forskning som Sveriges radios Vetenskapsradion tagit del av .

Forskaren Camilla Eriksson har i ett projekt, där Myndigheten för samhällsskydd och beredskap bidragit med pengar, intervjuat svenska lantbrukare om hur man skulle klara sig om tillgången till diesel, konstgödsel och växtskyddsmedel plötsligt stryps.

Fram till mitten på 1990-talet hade Sverige beredskapslager där bland annat stora lager av diesel fanns med, men i och med bland annat medlemskap i EU och en friare världshandel har man slopat lagren för att istället importera.

– Vi klarar inte en speciellt lång rubbning av världshandeln utan de här varorna, säger Camilla Eriksson till Vetenskapsradion.

Men enligt forskarens bedömning är nya lager ingen bra lösning för framtiden utan ser hellre att man satsar på alternativa lösningar i form av biodiesel och andra sorters gödsling, vilket i dag används inom ekologiskt jordbruk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08