23948sdkhjf

WHO: Transfetter måste elimineras

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

Världshälsoorganisationen uppmanar alla länder att lagstifta om transfett inom livsmedelsproduktionen.

Världshälsoorganisationen WHO uppmanar till ett globalt stopp för användningen av industriellt framställda transfetter inom livsmedelsproduktionen senast 2023. För att hjälpa till lanserade man under måndagen steg-för-steg-guiden "Replace", som beskriver hur länder kan gå tillväga för att få bort processat transfett, genom bland annat lagstiftning och informationsspridning.

– En implementering av de sex strategiska åtgärderna i Replace-paketet kan hjälpa till att eliminera transfett och representera en stor seger i den globala kampen mot hjärt- och kärlsjukdomar, säger WHOs generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

Danmark ett gott exempel
Trransfetter förekommer både naturligt och konstgjort, och den senare formen – som används i till exempel kakor, bakverk, snabbmat, chips och halvfabrikat – orsakar över en halv miljon dödsfall om året världen över, enligt WHOs beräkningar.

Flera europeiska länder har sedan tidigare agerat för att minska industriellt framställt transfett i maten som produceras – bland annat har Danmark kraftigt begränsat användningen av transfetter i den inhemska livsmedelsproduktionen genom lagstiftning. Det är också Danmark som WHO pekar mot, där man sett större minskning av dödsfall till följd av hjärt- och kärlsjukdomar än i andra OECD-länder.

Elimineringen av industriellt framställda transfetter ses nu som ett av prioritetsmålen i WHOs strategiska plan. Även konsumtionen av naturligt förekommande transfetter, som främst finns i mejeriprodukter, sätts under lupp, trots att man ser att de mängder som konsumeras inte går emot riktlinjerna.

Läs också: Pepsi dumpar sockret

– Vi menar att transfetter som finns i dessa produkter har samma effekt som industriella transfetter – vi kan inte se skillnaden. Men mängden i mejeriprodukter är mycket lägre, säger Francesco Branca, chef för institutionen för näring för hälsa och utveckling vid WHO.

Ökad medvetenhet en av punkterna
Åtgärderna i paketet omfattar bland annat kartläggning av mängden transfetter inom landets industri samt konsumtionen bland befolkningen, lagstiftning riktad mot användningen av industriellt framställda transfetter, genomdrivning att tillverkare följer policys kring transfetter och ökning av medvetenheten kring de negativa hälsoeffekterna som transfetter innebär.

Organisationen The International Food and Beverage Alliance (IFBA), som representerar livsmedelsjättar som Mars, McDonald’s, Nestlé and Pepsico, säger att man bidrar till elimineringen. För två år sedan gick medlemmarna med på att reducera industriellt framställda transfetter i sina produkter över hela världen fram till slutet av 2018:

– Våra framsteg har varit betydande – i slutet av 2017 beräknade vi, på en aggregerad nivå, att industriellt framställda transfetter hade tagits bort från 98,8 procent av IFBA-företagens globala produktportföljer, säger IFBAs generalsekreterare Rocco Renaldi.
Mer om: transfetter | WHO
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Delicato slutar med burägg

Hydroscand etablerar sig på Gotland

"Köttfrågan får inte polariseras"

LRF har vänt trenden

Medlemstalen ökar igen.

Svenska bönder satsar på sol

Tetra Pak först med fyrfärgs digitaltryck

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Sia slutar med palmolja

Svenskarna vill ändra sina matvanor

Årets matbluff – alla finalisterna

Palmolja i det svenska smöret och äppelbas i grönsaksjuicen. 120 nomineringar har blivit fem finalister: ”Här har man verkligen lurat kunderna”.

Norges livsviktiga fiskhögtid igång

Systembolaget varnar vinleverantör

Inga fossil för kryddföretaget

Lantmännen Unibakes australiska köp klart

Axfood backar efter matbluffen

Kvalitetsfisk växer med förvärv nummer tre

Sveriges första rödbetskokeri invigt

Food Supply pratar med Sydgrönts vd om den nya produktionen i Findus gamla lokaler i Bjuv.

Systemet med returlådor sprids

Bergendahls minskade svinnet 2018

Fazer satsar 400 miljoner i ny produktionsenhet

På nytt jobb
Algföretaget rekryterar för expansion

På nytt jobb
Chefsskifte på Duni

Atria åtalas efter dödsfall

Stabila priser under julen

De prisar sina leverantörer

HKScan prisar gris-, lamm-, och nötleverantörer.

Anna-Karin Hatt ny vd på LRF

Nyhléns Hugosons köper norrländsk klassiker

På nytt jobb
Ny CFO på Scandi Standard

Matförpackningar i återvinningsprojekt

Svampgruvan i Kiruna stängs

Vad hände med nyheterna?

På nytt jobb
Nicks rekryterar för expansion

Utebliven registrering kostar

På nytt jobb
Livsmedelsföretagen med ny chef

Lågt transfett kan bli lag

På nytt jobb
Ny vd på Circle K

Årstiderna expanderar

Se alla Företagens egna nyheter

Kall mjölk i affären tack vare Secomea (TR Electronic Nordic)

Möt Christian Berner på EuroExpo i Västerås

Carsten Ederer ny VD på ebm-papst AB

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Västerås 23-24 januari

ebm-papst har öppnat ett Center of Excellence i Melbourne

Mirit Glas erbjdar kemiskt härdat glas

Träffa AxFlow på Euro Expo Västerås 23-24 januari

SmartLight-indikeringsenhet för tydliga uppgifter från produktionen

Högt i tak - Trånga golvytor?

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Synglas till process industrin

Ny försäljningsingenjör på ebm-papst OEM-avdelning

Tekniskt glas er mer än bara syns skull

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Beneo lanserar en ny funktionell "Clean Label" risstärkelse

God Jul & Gott Nytt År

Westhove Yellow lentil - gult linsmjöl

Hållbar installation i Coop Dals Ed

God Jul & Gott Nytt År

God jul och gott nytt år till er alla

Önskar vi på KIPP Scandinavia AB

God Jul

Hög miljömedvetenhet när City Gross öppnade i Eskilstuna

Ny video om förpackningar för mejeriprodukter

New In-Sight 9912 from Cognex

Sänd till en kollega

0.136