23948sdkhjf

WHO: Transfetter måste elimineras

Världshälsoorganisationen uppmanar alla länder att lagstifta om transfett inom livsmedelsproduktionen.
Världshälsoorganisationen WHO uppmanar till ett globalt stopp för användningen av industriellt framställda transfetter inom livsmedelsproduktionen senast 2023. För att hjälpa till lanserade man under måndagen steg-för-steg-guiden "Replace", som beskriver hur länder kan gå tillväga för att få bort processat transfett, genom bland annat lagstiftning och informationsspridning.

– En implementering av de sex strategiska åtgärderna i Replace-paketet kan hjälpa till att eliminera transfett och representera en stor seger i den globala kampen mot hjärt- och kärlsjukdomar, säger WHOs generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

Danmark ett gott exempel
Trransfetter förekommer både naturligt och konstgjort, och den senare formen – som används i till exempel kakor, bakverk, snabbmat, chips och halvfabrikat – orsakar över en halv miljon dödsfall om året världen över, enligt WHOs beräkningar.

Flera europeiska länder har sedan tidigare agerat för att minska industriellt framställt transfett i maten som produceras – bland annat har Danmark kraftigt begränsat användningen av transfetter i den inhemska livsmedelsproduktionen genom lagstiftning. Det är också Danmark som WHO pekar mot, där man sett större minskning av dödsfall till följd av hjärt- och kärlsjukdomar än i andra OECD-länder.

Elimineringen av industriellt framställda transfetter ses nu som ett av prioritetsmålen i WHOs strategiska plan. Även konsumtionen av naturligt förekommande transfetter, som främst finns i mejeriprodukter, sätts under lupp, trots att man ser att de mängder som konsumeras inte går emot riktlinjerna.

– Vi menar att transfetter som finns i dessa produkter har samma effekt som industriella transfetter – vi kan inte se skillnaden. Men mängden i mejeriprodukter är mycket lägre, säger Francesco Branca, chef för institutionen för näring för hälsa och utveckling vid WHO.

Ökad medvetenhet en av punkterna
Åtgärderna i paketet omfattar bland annat kartläggning av mängden transfetter inom landets industri samt konsumtionen bland befolkningen, lagstiftning riktad mot användningen av industriellt framställda transfetter, genomdrivning att tillverkare följer policys kring transfetter och ökning av medvetenheten kring de negativa hälsoeffekterna som transfetter innebär.

Organisationen The International Food and Beverage Alliance (IFBA), som representerar livsmedelsjättar som Mars, McDonald’s, Nestlé and Pepsico, säger att man bidrar till elimineringen. För två år sedan gick medlemmarna med på att reducera industriellt framställda transfetter i sina produkter över hela världen fram till slutet av 2018:

– Våra framsteg har varit betydande – i slutet av 2017 beräknade vi, på en aggregerad nivå, att industriellt framställda transfetter hade tagits bort från 98,8 procent av IFBA-företagens globala produktportföljer, säger IFBAs generalsekreterare Rocco Renaldi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094