Så äter svenska ungdomar

| Av Niklas Kallin Thander | Tipsa redaktionen

En ny nationell matvaneundersökning från Livsmedelsverket visar att ungdomar i Sverige äter för lite frukt och grönt och för mycket rött kött och chark.

Livsmedelsverket har under läsåret 2016-17 genomfört matvaneundersökningen Riksmaten ungdom – med hjälp av drygt 3 400 ungdomar i årskurserna 5 och 8 samt 2 på gymnasiet kan man konstatera att knappt en av tio äter de 500 gram frukt och grönt per dag som rekommenderas. I genomsnitt ligger konsumtionen på knappt 250 gram om dagen.

Dessutom äter ungdomar generellt för mycket rött kött och chark, samtidigt som godis, glass, kakor, snacks och läsk står för 17 procent av den totala mängden kalorier. Undersökningen visar också att var femte ungdom har övervikt eller fetma.

Sociala skillnader påverkar
Framförallt ser man skillnader i matvanor kopplat till föräldrarnas utbildning – ungdomar med högutbildade föräldrar har bättre matvanor, medan ungdomar med lågutbildade föräldrar både äter mindre grönsaker och fisk och dricker mer läsk.

– Resultaten visar att samhället behöver kraftsamla inom många olika områden. På lång sikt handlar det om att minska de sociala klyftorna. På kort sikt handlar det om att göra det enklare att äta bra, särskilt för familjer som har det sämst, säger Annica Sohlström, Livsmedelsverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Det är fortfarande bättre resultat än den tidigare nationella undersökning som gjordes 2003, då man undersökte matvanorna hos barn i årskurs 5. De positiva förändringarna syns framförallt i en ökad konsumtion av grönsaker samtidigt som andelen energi från sötsaker, snacks och läsk har minskat. Konsumtionen av frukt har inte ökat.

Pojkar största köttkonsumenterna
Bland andra punkter från undersökningen syns att pojkar äter mer kött ju äldre de blir, även om köttkonsumtionen överlag ser ut att minska. På gymnasiet äter pojkar dubbelt så mycket kött om dagen (140 gram) som flickor (drygt 70 gram). De flesta ungdomar äter fisk och skaldjur, där snittet ligger på en och en halv gång i veckan.

Läs också: Tre svenskar till Efsas expertpaneler

Fisk äts oftast på tisdagar, medan pannkakor är störst på torsdagar. Under fredagen är det tacos som ligger i topp bland populära middagsrätter.

Även när det kommer till läsk är pojkar på gymnasiet de största konsumenterna, där den högsta konsumtionen kan ligga på en liter om dagen. Samtidigt äter flickor mer godis och choklad än pojkar. Få i årskurserna 5 och 8 konsumerar energidrycker, medan omkring 10 procent av gymnasieeleverna gör det.

Läs också: Tusentals liter yoghurt jagas

Få av ungdomarna i undersökningen är veganer, där den vanligaste gruppen är flickor på gymnasiet. Av dessa anser sig 2 procent vara veganer. Se hela undersökningen via Livsmedelsverkets hemsida.

Nästa del i höst
Undersökningen är uppdelad i två etapper, där den första fungerar som en baslinje för framtida jämförelser. Till hösten kommer Livsmedelsverket att göra fördjupade analyser där man bland annat tittar närmare på fysisk aktivitet, intag av olika näringsämnen, socioekonomiska skillnader samt skolmåltidernas betydelse för matvanorna.

Drygt 200 klasser från 130 slumpmässigt utvalda skolor spridda över landet ingick i studien, där ungdomarna registrerade vad de åt och drack. De besvarade även en enkät om levnadsvanor, hade på sig en aktivitetsmätare i en vecka och längd och vikt mättes. Cirka 1 000 elever lämnade även blod- och urinprov för undersökningen, vars resultat ska analyseras djupare i höst.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Skorpbageri till salu

Gemensam delisatsning för Picadeli och Coop

Coop: "Dagligvaruhandeln har förlorat kunder till restaurangbranschen. Det är en utveckling som vi vill vända."

Vice ordförande tar över hos Arla

Jan Toft Nørgaard, vice styrelseordförande sedan 2011, valdes som ny ordförande under torsdagen.

Ikea in i Svensk Dagligvaruhandel

Kyllager första steg i omfattande ombyggnad

Norrmejerier uppdaterar mejeriet i Umeå. Vd: "Ett större kyllager är mycket viktigt".

Arla-utpressare dömd

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Mineralvattenfabrik i uppstart

Efter mer än ett decennium utan produktion hoppas Söderåsens mineralvattenfabrik på full produktion i höst.

Ny samverkansarena ska lyfta branschen till toppen

– Vi vill utveckla livsmedelssektorn till en svensk kärnsektor i världsklass, säger Per Arfvidsson, ordförande i styrgruppen för nya Sweden food arena.

På nytt jobb
Han blir ordförande för Svensk Dagligvaruhandel

Havremjölk utan undantag

Arlas lagersatsning i Falköping får premiär

Från kloak till flaska

Nya Carnegie-bryggeriet och IVL brygger öl – på renat avloppsvatten. IVL: "Många kan vara skeptiska, men det är minst lika bra och säkert som vanligt kranvatten".

Triumf glass kör helgpass i värmen

På nytt jobb
Han är klar för Saltå kvarn

Jonas Regnér, bland annat tidigare vd för Gooh, tar över vd-tjänsten hos Saltå.

Sverige får undantag i EU:s nya ekoregler

Från 2021 måste odlade produkter ha markkontakt för att räknas som ekologiska – Sverige får längre tid för anpassning.

WWF: Rött ljus för Östersjötorsk

Endast tre av 13 fiskarter i Östersjön finns på grönt ljus när Världsnaturfonden släpper årets fiskguide.

E-grossisten lägger lagret i andra händer

Monster ville få bort svensk logga – fick nej

Energidrycksjättens märke mer klös än gaffel, tyckte Patent- och registreringsverket.

Svensktillverkad Manhattan-vodka blir första på nästan 100 år

Vodka-entreprenörerna Our/Vodka öppnar mikrodestilleri på Manhattan. Det blir därmed det första lagliga destilleriet sedan 1920-talet.

Axfood drar ner på sockret

150 ton mindre socker i den egna läsken.

Peckas gör nyemission för att dubbla

Dagens anläggning ska byggas ut – för det vill bolaget ta in drygt 15 miljoner till.

Kommunerna som har mest eko

På nytt jobb
Från Orkla till Klädesholmen

Paradiset bjuder på ny runda

Satsar på crowdfunding – igen.

Ny ordförande för Fiskbranschen

Dansk Supermarked byter namn

På nytt jobb
Pontus Björkdahl ny hållbarhetschef på Retursystem

Första färskpotatisen är här

Nu tar hon plats hos Lantmännen

Restaurangerna fortsätter att växa

Starkt kvartal för Bergendahls

Walmart går ihop med brittisk dagligvarujätte

Framgångsrikt år för Lidl

Stor norsk pizzakedja tar in svenskt protein

På nytt jobb
Ny färskvaruchef på Coop

Färska kryddor utan krukor

Se alla Företagens egna nyheter

Strategiplan ska fördubbla försäljningen

Nyhet: Inbyggd kodning i alla PSENopt II ljusridåer från Pilz

USON Miljöteknik AB deltog i Fastighetsmässan 2018 i Järfälla

Lyckad invigning av ebm-papst nya lokalkontor i Göteborg

Erbjudande 25% rabatt - Däckställ R3000

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Södertälje 30-31 maj

Ligger era livsmedel under åtgärdsnivåerna för akrylamid?

PET-flaskor

IMA dairy food HASSIA

Pilz växer både vad gäller omsättning och antal medarbetare samt nyheter i utbudet

Lätt att hitta rätt drivlösning med ebm-papst moduluppbyggda drivsystem

Trioplast - WE ARE #3

Hela veckan står vi på KIPP Scandinavia AB på Elmia Verktygsmaskiner.

USON Separato® används i Turning Torso och Bo 01 i Malmö - sedan år 2001

Att modernisera ventilationsaggregat ska vara lika enkelt som att byta till LED-lampor

IMA dairy food GASTI

Tara Pac

Lagafors bidrar till kvaliteten i Espresso House eget bageri

Image Control Systems går samman med Ivisys

Är ert varumärke säkrat?

KIPP har nu ökat sitt sortiment med 10 000 rostfria artiklar!

Välkommen att besöka oss på Elmia Verktygsmaskiner 15-18 maj

Honung – ett av de mest fuskdrabbade livsmedlen

AF Packaging Solutions

Vår servicetekniker Ingvar Johansson tackar för sig...

Sänd till en kollega

0.251