23948sdkhjf

Pappersbruk möjlig medhjälpare för fiskodlingar

Genom att förlägga landbaserade fiskodlingar intill pappersbruk ser forskare nytta för både miljö och ekonomi.
Intresset för landbaserade fiskodlingar har vuxit sig allt starkare på senare år, bland annat på grund av de potentiella negativa miljöeffekterna som kommer med vattenbaserade odlingar och risken för rymningar. Och just det ökade intresset är något som fått forskare på IVL Svenska miljöinstitutet att titta närmare på hur området kan utvecklas.

I en ny förstudie har man tillsammans med ingenjörs- och konsultföretaget ÅF specifikt undersökt de tekniska och ekonomiska förutsättningarna för att förlägga kommersiella vattenbruk bredvid massabruk. I studien ser man framförallt att spillvattnet från pappersbruken kan komma till användning.

Genom att ta in det varma vattnet slipper fiskodlingarna kostnaden av att värma upp vattnet för odling av arter som annars håller till i varmvatten – samtidigt behöver bruket inte heller kyla ner vattenutsläppen.

– Restutsläppen innehåller förutom värme också värdefulla näringsämnen och organiskt material som stimulerar produktionen av alger vilket utgör föda för till exempel mört och braxen, vilka i sin tur är skulle kunna vara lämpliga som foder till större matfiskar i landbaserad fiskodling, säger Magnus Karlsson, forskare på IVL och en av personerna bakom rapporten.

Förutom att pappersbruken minskar sina utsläpp behöver man heller inte tillsätta mineralämnen i sina reningsanläggningar i samma utsträckning, eftersom de kan ersättas av slam bestående av foderrester och fiskbajs – en besparing på upp till 100 000 kronor om året, påpekar forskarna.

Exempel på de arter som skulle kunna odlas i den här typen av vattenbruk är bland annat tilapia, abborre, jätteräka och afrikansk mal, alla arter som behöver uppvärmt vatten under merparten av året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125