23948sdkhjf

Livsmedelsverket ryter ifrån i sillfråga

"Grundlöst larmande i media", kommenterar myndigheten angående uppgifter om bristande ursprungsmärkning för svenska sillburkar.
Livsmedelsverket uppmärksammar medieuppgifter där det påstås att vanliga sillburkar i svenska butiker kan innehålla sill från Östersjön – myndigheten kallar det "missvisande".

Dementin som Livsmedelsverket nu skickar ut kommer efter en granskning i en en svensk tidskrift. I granskningen drar man slutsatsen att ursprungsmärkningen har brister, vilket gör att många äter Östersjösill utan att veta om det.

Enligt verket stämmer inte detta, och uppger att en absolut majoritet av sillen som säljs på burk är från Västkusten och Nordostatlanten, områden där sillen till skillnad från i Östersjön inte har höga halter av miljögiftet dioxin.

I ett pressmeddelande skriver man att: "Grundlöst larmande i media är djupt olyckligt för den som utsätts för budskapet eftersom det skapar oro i onödan", samtidigt som man påpekar att branschen har kommit överens om att märka varifrån sillen kommer. Man tillägger även att fusk med detta är olagligt och att den frivilliga märkningen kontrolleras.

Samtidigt säger man att det inte går att utesluta att mindre, lokala producenter säljer Östersjösill på burk, men att det då handlar om "mycket små mängder". Livsmedelsverket meddelar även att tydligare regler för området är på gång.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078