23948sdkhjf

Förpackningsprojekt får nya forskningsmiljoner

Med 21 miljoner extra på fickan siktar forskarna i Multibarr-projektet på att lösa problem som uppstått vid bestrykning av fiberbaserade förpackningsmaterial.
Genom medel från Stiftelsen för kunskaps- och kompetensutveckling (KK-stiftelsen) får forskningsprojektet Multibarr, som fokuserar på ytbehandlingsprocesser och barriärer för fiberbaserade förpackningsmaterial, en ny injektion.

Sammanlagt får projektet, som sker vid Karlstads universitet, drygt 21 miljoner kronor. Cirka hälften kommer från KK-stiftelsen och resten från de forskningssamproducerande företagen, Iggesunds/Holmen, Cellcomb, UMV Coating systems, OMYA och Billerud Korsnäs, som också bidrar med kompetens.

– Vi är synnerligen glada över denna satsning som gör att vi tillsammans kan behålla och utveckla vår position inom ytbehandlingsprocesser och förnybara material för funktionella beläggningar av cellulosafiberbaserade material, säger Magnus Lestelius, professor i kemiteknik och projektledare, i en kommentar.

Genom den nya satsningen kommer forskarna försöka lösa de problem som gör att defekter i bestrykningsskikt uppkommer under tillverkningen, något man ser har varit en begränsning för användning av disperionsbestrykningar och förnybara material.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.219