23948sdkhjf

Västkustens musselodlingar stängs efter giftlarm

Nervgiftsproducerande alger har ökat snabbt – Livsmedelsverket stänger ner odlingar tills vidare.
Alger som kan producera ett slags nervgift har ökat i snabb takt längs västkusten de senaste dagarna. Det visar provtagningar som länsstyrelsen i Västra Götaland gjorde under torsdagen.

Länsstyrelsen har redan sedan mitten av juni avrått allmänheten från att plocka vilda musslor efter ett mätresultat som visade på giftproducerande alger.

Den varningen håller nu i sig, samtidigt som Livsmedelsverket också väljer att stänga alla 25 mussel- och ostronodlingar i länet tills vidare.

Algerna är från släktet Alexandrium och är inte ovanliga längs västkusten, påpekar länsstyrelsen.

Likt andra typer av planktonalger kan de växa fort i varmt väder och när den samlas i musslorna blir den giftig för människor. Kännetecknande symptom som stickningar runt mun, läppar och tunga uppstår då vid konsumtion.

Eftersom musslor har ett bra avgiftningssystem kan gifterna försvinna lika fort som de uppstod. Musslor som redan finns i handeln har kontrollerats och är giftfria.

– Livsmedelsverket tar prover kontinuerligt i alla aktiva musselodlingar, och när de svenska musslorna inte kommer ut i handeln så kan man troligtvis hitta från våra grannländer, säger Anna Dimming, marinekolog på länsstyrelsen i Västra Götaland, till Göteborgs-Posten .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094