23948sdkhjf

Många slakterier fullbokade året ut

Torkan kan tvinga många lantbrukare att skicka djur till slakt i förtid – men de flesta slakterier har redan fullt upp fram till januari.
En fortsatt torka skulle innebära att bete och foder tar slut på flera håll i landet. Det i sin tur skulle innebära att lantbrukare tvingas till att slakta i förtid, då det inte finns tillräckligt med mat till djuren.

Men de flesta slakterier är redan uppbokade fram till årsskiftet, uppger branschorganisationen Svenska köttföretagen.

– Väldigt många har varit väldigt bra på att planera och har anmält i väldigt god tid. Men så har torkan tillkommit till detta, säger Theres Strand, vice vd för organisationen, till TT.

Enligt Svenska köttföretagen skulle en kraftig ökning av slakten till följd av torkan ha svåra konsekvenser för svenskt kött, då utbudet skulle överstiga efterfrågan.

Om det skulle uppstå krissituationer på enskilda gårdar har slakterierna beredskap för detta menar branschorganisationen, men man uppmanar samtidigt spannmålsodlare i landet att hjälpa svenska djurbönder med foder.

Sedan tidigare har LRF uppmanat sina medlemmar att skörda det som kan skördas, och många odlare har också fått dispens för att skörda på mark som annars ligger i träda.

Skövde slakteri är ett av många slakterier som har fullbokat till januari – där ser man bara att regn och en lättad fodersituation skulle kunna öppna upp platser i anmälningssystemet, enligt en kommentar från Anders Kälvelid, inköpschef för nötkött, till tidningen Skövde nyheter .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094