23948sdkhjf

Liten del matsvinn går till behövande

| Av Joachim Björk | Tipsa redaktionen

Ny rapport föreslår nya system

Trots alla insatser mot matsvinnet och många projekt med återanvändning av användbara livsmedel är det fortfarande en väldigt liten del av det totala funktionella livssmedelssvinnet som når människor i utsatthet. Bara cirka 2 400 ton per år sammanlagt i Sveriges tio största städer.

Läs också: Ny studie: Portionsförpackat mer klimatsmart.

Det framgår av en ny forskningssrapport, ”Affärsmodell för logistiksystem för överskottslivsmedel”. Den sammanfattar resultaten från ett nyligen avslutat projekt som genomförts av Bring Frigo, Linköpings Universitet och Stockholms Stadsmission. Projektet har delfinansierats av Vinnova.

Det finns därför en stor potential i att utveckla befintliga och nya lösningar. Det samhällsmässiga värdet – i minskade CO2-emissioner, den räddade matens värde och effekten av arbetsträning – överstiger kostnaderna för den hantering som krävs.

Rapporten visar också att Sverige är ett av få länder i Europa som saknar ett nationellt logistiksystem för redistribution av funktionellt livsmedelssvinn.

Genom att människor i utsatthet får del av livsmedelsbranschens och -handelns överskottslivsmedel kan livsmedelssvinnet minskas och matens fulla nytta komma till användning.

Läs också: Så kan mer matsvinn och restprodukter bli foder

”Nyckeln till att utveckla ett nationellt logistiksystem för detta i Sverige ligger i ökad samverkan mellan ideell sektor och livsmedelsbranschen”, heter det i rapporten.

– Genom ett nationellt logistiksystem och ökad samverkan mellan livsmedelsbranschen och den ideella sektorn skulle en större mängd överskottslivsmedel kunna nå människor i utsatthet istället för att det som i dag gå till djurmat eller biogas. Detta är båda den socialt och miljömässigt mest hållbara lösningen, säger Anne Lunde Dinesen, projektledare på Stockholms Stadsmission och en av författarna till rapporten.

Det gemensamma arbetet runt utvecklingen av ett nationellt logistiksystem fortsätter i ett nytt projekt inom Sveriges Stadsmissioner. I detta projekt kommer Sveriges nio stadsmissioner samordna och effektivisera sitt arbete med att ta emot funktionellt livsmedelssvinn. Bland annat genom att etablera en gemensam ingång för alla livsmedelsföretag som vill donera sitt överskott.

Hela rapporten går att ladda ner här.

Mer om: matsvinn
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Semper slutar med palmolja

Stor framgång för reko-ring

Tummen upp för insjöfisk – men dystert för torsken

1

Litet kaffeföretag vände under corona – inleder stort avtal med Lidl

Ålfiskeförbudet fortsätter

SIA Glass designar för återanvändning

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut måndag-torsdag.

Annonsera i nyhetsbrevet
Se det senaste nyhetsbrevet.

Atrias grillar på finska bibliotek

Även råvaror i Urban Delis nya webbutik

Hon är ny i Svenskmärknings styrelse

På nytt jobb
Ny ordförande för Svenska Köttföretagen

Den platta vinflaskan gör entré

Coca-Cola med egen veganmjölk

HK Scans utbildning gav jobb direkt

Ökad lokal försäljning efter Local Hero-upprop

Ny vd för Trensums Food

Ny vd för Peckas naturodlingar

Hon är Norrmejeriers första hållbarhetsdirektör

Matsmart planerar att kränga Paolos-produkter

Har direktkontakt med ägaren av varumärket.

Därför föredrar konsumenten pappersförpackningar

Orkla lanserar lättåtervunnen skål

Pändy ger synergier för Bayn som vill förvärva mer

Gateau öppnar nytt – på nätet

Energidryck tar järnvägen till kunderna

Rootfruit sänker prognosen på grund av corona

Så gör butikerna med Paolos produkter

Kopparbergs drogs ner av corona – tror på sommaren

Hållbarhetscertifierad mat tappar marknadsandelar

Västerbottensost + Max = sant

Kafferosteri flyttar till Slakthusområdet

AI ska minska svinnet i växthuset

Matsmart hittar nya partners i krisen

Savolax med nya ägare och fördubblat mål

Frosten slår hårt mot odlarna

De tar upp kampen efter Gefleortens nedläggning

Anrikt bageri i konkurs

Kraftigt minskad inflation – men priset på mat ökar

Se alla Företagens egna nyheter

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

Hydroscands smidiga tryckluftslang - nu i butik och webbutik

SMART; stilla, stabil och sparsam - och oljefri!

Hydroscand investerar i rörbockningsverksamhet

Ökad efterfrågan av mobil slangservice i kristid

Specialanpassad 3-banig Teltek C80 checkvåg

Lasersvetsning av plast

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Svetsutrustningar för plast med flera olika metoder

Ny hygienisk pump från Waukesha Cherry-Burrell

Lasergivare med IO-Link och omgivningsljusundertryckning.

Underhåll av tryckluftssystemet livsmedelsindustrin

Nytt samarbete med Hitachi

Fatpump i hygieniskt utförande

Färre lyft, fler aromer

Var med på vår virtuella mässa 27-28 maj!

Mobil Lågtrycksenhet – LWP-M II

Praktiska förpackningar till desinficerande våtservetter

Akut produktion av desinfektionsmedel med hjälp av Busch

Lenze webinar idag om framtidssäkra automationssystem

Letar du också efter bra möjligheter? Ta en Gemba-promenad!

Video på en 4-banig Checkvåg

Maskinsäkerhet: Gratis online-utställning och konferenser

NYHET: Wilden SafeGuard fjärrövervakning och varningssystem

Härdat glas - en stark lösning från Mirit Glas

Sänd till en kollega

0.156