23948sdkhjf

Matsvinnet inom livsmedelsindustrin justeras upp

Livsmedelsindustrin står för 25 procent av det totala matsvinnet i Sverige, visar Naturvårdsverkets rapport.

Naturvårdsverkets senaste rapport visar att livsmedelsindustrin står för 25 procent av det totala matsvinnet i Sverige. Det är en uppjustering sedan myndigheten fått tillgång till branschens egna siffror.

– Att det slängs stora mängder livsmedelsavfall inom industrin visar att det finns potential att genom innovation och nya affärsmodeller nyttja rest- och biprodukter för att skapa nya livsmedel. Vi vet också att det finns en vilja bland konsumenter att köpa livsmedel som också bidrar till ett minskat matsvinn, säger Karin Fritz matsvinnsexpert på Livsmedelsverket.

Livsmedelsverket, Naturvårdsverket och Jordbruksverket ska på regeringsuppdrag driva på arbetet för ett minskat matsvinn i hela livsmedelskedjan. Även om framsteg har skett är det tydligt att Sverige inte kommer att nå etappmålen för ett minskat livsmedelsavfall, och i nuvarande takt heller inte målet om ett halverat matsvinn i Agenda 2030, står det i ett pressmeddelande.

– Det har genomförts många initiativ för att minska matsvinnet, men det går alldeles för långsamt inom många delar av livsmedelskedjan. Det är uppenbart att fler måste göra mer, säger Karin Fritz.

Justeringen av livsmedelsindustrins avfall visar att hushållen stod för hälften av det totala livsmedelsavfallet år 2022, jämfört med cirka 75 procent år 2020. Förhoppningen är att bättre data och en större medvetenhet kan leda till bättre resurseffektivitet inom livsmedelsindustrin, menar myndigheten.

Enligt Jordbruksverkets slutrapport om livsmedelsförluster når 450 000 ton råvaror aldrig produktion.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078