23948sdkhjf

Brist på svensk honung skapar marknad för förfalskningar

| Av Andréas Göransson | Tipsa redaktionen

"En större inhemsk produktion minskar utrymmet för importerad prisdumpad honung"

Honung är ett av de mest förfalskade livsmedlen i världen. I Sverige utför grossister och uppköpare löpande stickprovskontroller för att säkra ursprung och kvalitet.

Fler biodlare och fler bisamhällen i Sverige är botemedlet mot fusket, enligt Staffan Tegebäck på Biodlingföretagarna.

– En större inhemsk produktion minskar utrymmet för importerad prisdumpad honung, säger han i ett pressmeddelande.

Svensk Honungsförädling i Mantorp är ett av de största företagen i honungsbranschen och levererar till dagligvaruhandel, storhushåll och restauranger.

– Frågan är inte om det kommer att dyka upp fler förfalskade partier utan när, säger vd Carl Ljungkvist. Säljaren som nyligen avslöjades med ett parti asiatisk honung märkt som svensk hade även vi lagt order hos. Partiet blev aldrig levererat till oss, köpet är hävt och vi kommer aldrig att beställa honung från den leverantören igen.

Svensk Honungsförädling har 70-talet lokaldepåer med anslutna biodlare runt om i landet och arbetar enligt ett upparbetat system för kontroll.

– Vi har rutiner och tar stickprover på varje leverans och testar även smak och lukt. På våra lokaldepåer och regiondepåer informerar vi ständigt om hur viktigt det är med provtagning. Det är oerhört synd att förfalskningar dyker upp men det är ett hälsotecken att det upptäcktes innan det kom ut i handeln. Det ska inte vara lönsamt att fuska.

Nina Gazi på Dagab är ansvarig för honungsinköpen på Axfood.

– Eftersom svensk honung är en bristvara så är det klart att det finns en risk att fusket ökar. Vi hanterar det genom att ha långvariga relationer med våra svenska odlare och gör slumpmässiga kontroller på vårt eget märke Garant. Vi förutsätter att honungen vi köper från våra underleverantörer är den som vi avtalat om. Om det dyker upp misstanke om fusk, testar vi alltid och skulle det då påvisas att det är falsk honung så återkallar vi produkten. Står det svensk honung på burken så ska det vara det. Vi vill ha så mycket inhemsk honung som möjligt i butikerna men det är en utmaning att köpa in från många små leverantörer.

Staffan Tegebäck på Biodlingsföretagarna menar att kontrollen av svensk honung fungerar.

– Det är viktigt att alla uppköpare och honungstappare fortsätter att ta prover så som gjordes när partiet från Asien upptäcktes. När prisskillnaden mellan en halvkilosburk svensk honung och en kinesisk kan vara 60 kr förstår man att det finns pengar att tjäna. Man kan fråga sig vad det är som gör en del honung så billig?

Han menar vi måste producera mer honung i Sverige för att minska den billiga importen.

– Biodlingsföretagarna arbetar nu för att utbilda biodlare i hur man kan driva sin biodling mer rationellt och hålla fler samhällen. Vi undersöker hur nyutbildade yrkesbiodlare ska kunna få möjlighet att låna en mobil slunga så att de kan använda sina pengar till att köpa fler bisamhällen istället för att satsa dem på slungutrustning.

Ett annat utvecklingsprojekt är en lastväxlare eller kran som gör att man snabbt flytta 20-talet bisamhällen samtidigt och på så vis göra tidsbesparande och skonsamma förflyttningar, vilket underlättar vid pollineringsuppdrag.

Idag producerar vi i Sverige runt 50 procent av den honung vi konsumerar.

– Årets skörd varierade kraftigt med rekordskördar på vissa håll i Blekinge, Skåne och Halland medan jag hade sämsta skörden på länge hos mig här i Sörmland, säger Staffan Tegebäck. Den typen av variationer kommer vi alltid att ha.


Håll dig uppdaterad med Food Supply SE

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Hon ska förnya läskjättens image

Nya Sverigechefen Sofie Eliasson Morsink om Coca-Colas framtidsplaner. 


Stal kött – och ville ha pengar tillbaka

Pressbyrån och 7-Eleven har Sveriges bästa korv

Korvarna vann stort på årets Chark-SM.

Pantade förpackningar sparade 150 000 ton CO2

Coca Cola fick rätt mot norsk läsk

"Det händer så mycket inom det här området"

Åsa Domeij om transporter, hållbarhet och tio år på Axfood.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

De är först i Sverige med svensk ekologisk sriracha

Chilifrukterna odlas utanför Landskrona.

Här är OLW:s nya reklamsatsning

Uppmuntrar Sverige att ta livet "med en nypa salt".

Synliga svenskar rider på trendvåg

Här strålar världens mattrender samman

Rapport från en av världens största matmässor i Paris.

Vegetarisk rätt Söderbornas favorit

Fazer säljer världens mest sällsynta choklad

Lanserar ett parti i november.

Hon vann Mack-SM med klimatsmartare alternativ

Stockholmsbagare bakom Sveriges bästa macka.

Ny vision och design från Stjärnägg

Företaget ska få svenskarna att äta fler ägg.

Årets julkaffe är redan slutsålt

2018 nytt rekord för Zoégas.

Scan lanserar närproducerad julskinka

"Vi kommer fortsätta erbjuda samma uppskattade smak och kvalitet som den vanliga Scan Piggham-skinkan har"

Nu ska PET-flaskorna återvinnas

Inför prisutdelningen i Sustainability Awards hölls seminariet Sustainability Packaging Summit på Superbrandscenen under Scanpack.

Nytt biologiskt nedbrytbart förpackningsmaterial

Storslam för kycklingjulskinka på Chark SM

"Givetvis jätteroligt"

Probi med ny CFO

Minskat klimatavtryck för returlådor

De blev årets marknadsförare på Umeågalan

"Otroligt stolta"

Från Arla till LRF

Mejerijättens kommunikationschef efterträder Linda Segerblom på LRF.

Pricer i affär med stor kanadensisk kedja

Besvikelse för HK Scan

Matsmart med ny marknadschef

Scandi Standard ökar omsättningen

Carlsberg ökade försäljningen i sommarvärmen

Han blir ny CFO för Menigo

Kunderna rasar – bojkottar Arla

Svegro går mot papper

Mer vegetariskt på tallriken

Ölbrist är inte ett problem – ännu

Balkow om Axfoods lagerplaner

Värmen dämpade svenskarnas sug efter godis

Grossister håller på årets Kalix löjrom

Se alla Företagens egna nyheter

Förpackningar för en grönare framtid!

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Vi har monterat Waste Queen matavfallskvarn på Norra Tornen till och med den 20:e våningen idag.

Nu lanserar vi vår uppdaterade och förbättrade Golvskumningsenhet FFU II C/DC.

Stora Charkdagen

Trioplast Nyborg får diplom för sitt miljöarbete

Tekniskt glas från Mirit Glas – för mer än bara syns skull

AF Packaging Solutions

Nomo är utställare på Elmia Subcontractor

Large hollow shaft encoders with Industrial Ethernet from TR Electronic

Träffa AxFlow på Euro Expo Örebro 28-29 november 2018

Nedräkningen till FoodTech 2018 har börjat

Välkommen till Elmia!

Termiska flödesregulatorer

Mirit Glas erbjudar synglas

ebm-papst DC-motor i transportsystem som eliminerar risken för kollisioner i monteringslinjer

IMA dairy food HAMBA

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Örnsköldsvik 7-8 november

Träffa oss på KIPP Scandinavia under Elmia Subcontractor 13-16 november

Lager-plock och transportlådor

Ny hemsida knyter ihop tidigare digitala portaler

Träffa oss på Elmia Subcontractor

Vi ses väl på Chark SM?

Coop Nord storsatsar på butiken Coop Åre

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Sänd till en kollega

0.251