23948sdkhjf

Axfoods HR-direktör slutar

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Efter 14 år hos Axfood. Nu förlorar koncernledningen sin HR-direktör.

Hon anställdes för att styra upp Axfoods gemensamma medarbetarstrategi. Ett drygt decennium senare stämplar hon ut för gott. "Det har hänt väldigt mycket sedan dess", säger Louise Ring, HR-direktör.

Läs också: Mer vegetariskt på tallriken

Det är med glada men till viss del tunga steg som Louise Ring lämnar Axfoods huvudkontor och går i pension den 1 februari. Efterträdaren blir Monica Längbo, som Fri Köpenskap tidigare presenterat.  

– Det känns skönt att bli tidsmiljonär men samtidigt lite tråkigt att sluta. Det är så mycket spännande som händer just nu, säger Louise Ring till Fri Köpenskap.

Köttmästare och kockar blir färre samtidigt som dagligvaruhandeln vill ta tillbaka andelar från restaurangerna. Lastbilschaufförerna går i pension och nya roller behövs för att möta den digitala utvecklingen.

– Branschglidning, digitalisering och urbanisering är områden som alla påverkar den redan personalintensiva dagligvaruhandeln. Sedan får vi inte glömma bort att Sverige också har en låg arbetslöshet, säger Louise Ring.

Läs också: "Det händer så mycket inom det här området"

Allt sammantaget ett lysande exempel på en bransch i stort behov av en sund personalpolitik. Att locka arbetskraft i allmänhet och talanger i synnerhet är nämligen en utmaning i den rådande konkurrensen.

Det är en väldigt spännande tid att jobba med HR-frågor och det är på väldigt många sätt ett fantastiskt jobb. Det underlättar att arbeta på ett bolag som tydligt visar att den vill vara en positiv samhällskraft. Många unga söker just efter ett jobb med meningsfullhet.

Hon nämner det integrationsprojekt som Axfood jobbat med det senaste året, ”Nyanländ i Axfood”.

– Känslan att få se den glöden i deras ögon. Drivet att jobba och visa alla, det är en ganska häftigt känsla, berättar hon.

Läs också: Svidande kritik mot livsmedelsjättarna

När hon anställdes på Axfood för 14 år sedan såg det annorlunda ut. Dels i branschen i stort men också inom den egna organisationen. Axfood hade nyligen bildats och de olika delarna var splittrade.

– Det fanns inte så mycket styrmedel i det gemensamma. Utbildningsenheterna var uppdelade och man jobbade på olika sätt. Det har varit en utmaning med både medhåll och motstånd men jag tycker att vi lyckats bra. Axfood i sig har varit en stor framgångssaga och det har varit fantastiskt roligt att få följa med.

Under alla 14 år har du veckopendlat från Umeå till Stockholm. Hur har det gått?

– Det går väldigt bra och är faktiskt en skön avkoppling. Jag har alltid bävat inför den dagen då det går att prata i telefon på flyget. Det är min tid då jag stänger av telefonen och helt försvinner. Till exempel med en bra podd i lurarna.

Läs också: Student öppnar obemannad butik

Vad blir svårast med att gå i pension?

Att börja leda mig själv kanske blir en stor utmaning. Min man tror att jag är för rastlös för att klara av pensionärslivet men jag tror bara att det handlar om att ta vara på dagarna. Men jag engagerar mig säkert någonstans där jag känner att jag bidrar och att mitt samhällsengagemang får utvecklas.

Om Louise Ring

Ålder: 63.

Bakgrund: 14 år på Axfood. Har dessförinnan bland annat varit detalj- och finanschef samt HR-manager inom Ica och i olika roller både i Sverige och internationellt hos H&M.

Även aktuell i: Rådsmedlem på Diskrimineringsombudsmannen och styrelseledamot på Handelshögskolan i Umeå.

Fritidsintressen: Resa, umgås med nära och kära samt en god bok eller en podd samtidigt som jag påtar i trädgården.

Favoriträtt: Pasta i olika former.

Roligaste sysslan i jobbet: Att kunna göra skillnad tillsammans med andra.

Vill bjuda på middag: Min man och Malala Yousafzai.

Förebild: Min mamma.

Bästa podden: Lära från Lärda.

Mer om: Axfood | Axfood | HR | HR
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

SIA Glass byter vd

Rolf Frid lämnar över till Stefan Carlsson.

Valio utbildar sina bönder i kolbindande jordbruk

Målet är en koldioxidneutral mjölkproduktion.

Willys introducerar ”Bröl”

Gammalt bröd blir mörk julöl. ”Mycket populär”.

Näringsrik mat ger hälsoeffekter

Enligt en ny rapport i Science är fördelningen mellan fett och kolhydrater oviktig ur hälsosynpunkt. Man bör istället fokusera på näringsrika livsmedel.

Fortsatt mindre kött och matfågel på tallriken, men mer svenskt

Jordbruksverket har undersökt svenskarnas köttvanor.

Coop återkallar charkprodukter

Här är hela listan.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Estrella stöttar Musikhjälpen med snacksauktion

Få chansen att besöka chipsfabriken.

Nu öppnar Ölands första nätmathandel

Han är ny vd på Sales Support

Ny kommunikationsdirektör för Fazer Food Services Sverige

Tillträder tjänsten i januari.

Arvid Nordquist planerar nytt kafferosteri – kan ge 200 nya jobb

Rosteriet placeras i Järfälla.

Veganexpert granskar utbudet i butikerna

Food Supplys systersajt Fri Köpenskap och bloggaren Gustav Johansson jämför utbudet i fyra butiker.

Coop återkallar skinka – kan innehålla listeriabakterier

Konsumenterna uppmanas lämna köpta produkter i butik.

Från pappersflaskor till bananband

För årets sista Pack@lunch var fokus livsmedelsförpackningar och hade BillerudKorsnäs som värd för cirka 140 deltagare.

Gateau öppnar pop-up butiker i H&M HOME:s nya konceptbutiker

"Ett spännande samarbete"

Liten handlare blev superföretagare

Så blev Handlar'n i Ursvik en av två på årets superföretagarlista.

Köttfärs återkallas – kan innehålla salmonella

Återkallelsen gäller sju produkter.

Kavlis medarbetare delar ut miljonbelopp till välgörenhet

Så rankas leverantörerna

Matsmart retirerar från Norge

Matverk Närke 2019 vanns av sBread

"När svinn blir win och botten blir toppen"

Delicato byter säljbolag

Felix Risgröt senast ut med märkningen Från Sverige

Märkningen gör det lättare för konsumenter att hitta produkter med svenska mervärden.

Ny vd för Svenskt kött

Tillträder sin post i januari.

Matleveranstjänst till Malmö

Saffran hamnar på kryddhyllan

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Student öppnar obemannad butik

Han bjöd snattarna på lunch - då minskade stölderna

Här är årets bästa matböcker

Orkla lägger bud på Kotipizza

Svenska Lantchips tillverkar världens miljösnällaste chips

Vd-skifte på Martin & Servera

Rootfruit flaggar för förlust

Fortsatt förlust för Simris Alg

Se alla Företagens egna nyheter

Naturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktar

IMA DAIRY & FOOD Erca är förhandlad av Bull Salicath ApS

Trevlig helg

Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader

EC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärande med hjälp av Artificiell Intelligens

ebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligence

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

Bull Salicath ApS

Julkalender SSI Schäfer

SSI Schäfer Julkalender 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Naturliga "clean label" färger och extrakt för drycker

Carlsson & Möller AB

Universal koppling till IO-Link

Enkel och praktisk IO-Linklösning

Spara energi för en halv miljon kronor per år

Frystorkad avokadopulver - lätt, hälsosamt och minimalt svinn

Biggans såser fylls med komplett fyllningslinje från Christian Berner

Program för fläktval och beräkningsfunktion underlättar för både OEM-företag och installatörer

Trioplast - WE ARE #4

EC-lågenergifläktar på ExpoKyla i Malmö och Helsingborg

Mirit Glas leverar säkerhetsglas – glas for beskyttelse

IMA DAIRY & FOOD Hassia är förhandlad av Bull Salicath ApS

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Örebro ...

Limagrain lanserar CereClean - "clean label" konserveringsmedel för bröd

Sänd till en kollega

0.249