23948sdkhjf

Svenska Lantchips tillverkar världens miljösnällaste chips

"Nu blir vi den första chipsaktören att fasa ut fossila bränslen från produktionen"
De första ångvärmda fritöserna är nu installerade på chipsfabriken i Södertälje. Samtliga fritöser drivs helt med fossilfria bränslen från och med november. Svenska Lantchips blir därmed den första chipstillverkaren i världen med helt fossilfri produktion.

I den nya anläggningen värms vatten till ånga med hjälp av pellets från svenska skogar. Via rör leds ångan vidare till de egenkonstruerade fritöserna där frityroljan värms upp. Ambitionen är att ta tillvara på allt spill vilket bland annat innebär att utsorterade chips blandas med pellets och blir till bränsle i anläggningen.

Övergången från gasol till ånga beräknas kosta drygt 20 miljoner men innebär flertalet fördelar. Ångan värmer upp oljan på en lägre temperatur vilket gör att både smaken och hållbarheten på chipsen blir ännu bättre. Dessutom beräknar Svenska Lantchips att spara en till två miljoner per år genom att ta tillvara på spillvärme. Den kondenserade ångan leds tillbaka till anläggningen och kokas på nytt.

– Vi var först på marknaden med både de traditionella Lantchipsen och de ekologiska chipsen. Nu blir vi även den första chipsaktören att fasa ut fossila bränslen från produktionen. Ett initiativ för framtiden som förhoppningsvis inspirerar andra tillverkare att investera med miljön i fokus, säger Joseph Bautista, marknadschef på svenska Lantchips, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094