23948sdkhjf

Här är årets bästa matböcker

| Av Lisbeth Rauden | Tipsa redaktionen

Bäst alla kategorier i Årets Svenska Måltidslitteratur 2018 är Fäviken-kockens Nordisk kokbok.

En isigt blå referensbibel, vars tillkomst i sin allomfattande målmedvetenhet hör till den moderna måltidslitteraturens allra mest osannolika projekt.

Magnus Nilsson kan med sin nordiska resa liknas vid en kökets Linné. Boken vann också klassen Nordisk måltidslitteratur. Kvalitet och konkurrens fortsätter att öka bland kokböckerna när Årets Svenska Måltidslitteratur genomfördes för artonde året i rad. I år finns drygt 300 titlar i den förteckning som Måltidsakademien ger ut över årets produktion, vilket gör att Sverige fortsätter att vara det land som ger ut flest kokböcker per capita.

Prisutdelningen skedde på Kungliga Biblioteket den 15 november i Stockholm och lockade ett hundratal författare, förlagsfolk och matintresserade.Arrangemanget sker också i samarbete med The Gourmand World Cook Book Awards.

Här övriga pristagare i Årets bästa måltidslitteratur 2018

À la carte – ”Best Chef Books”

Författare: Daniel Crespi och Mikael Einarsson

Titel: 30 odödliga rätter

Barn och mat

Författare: Clara Lidström och Annakarin Nyberg

Titel: Barnens stora kokbok: steg för steg

Desserter

Författare: Olle T. Cellton

Titel: Efterrätter: den enda boken du behöver om sötsaker

Doktorsavhandlingar och andra vetenskapliga publikationer

Redaktörer: Yrsa Lindqvist och Susanne Österlund-Pötzsch

Titel: Jordnära : etnologiska reflektioner över ny nordisk mat

Dryckeslitteratur

Författare: Johan Franco Cereceda

Titel: Vino! : älskade spanska viner

Dryckeslitteratur, ej alkoholhaltiga drycker

Författare: Richard Man

Titel: Alkoholfritt till maten

Dryckeslitteratur – bästa översättning

Författare: Rasmus Brøchner Hansen och Mads Heitmann

Översättare: Svante Skoglund

Titel: Rom : upptäck de gyllene dropparna

Essäer kring måltiden

Författare: Pelle Berglund

Titel: Brännvinskungen : berättelsen om LO Smith

Etniska kokböcker – bästa översättning

Författare: Kim Thúy

Översättare: Marianne Tufvesson

Titel: Smaker från Vietnam – en familjehemlighet

Grundkokböcker

Redaktörer: [Redaktionen]

Titel: Rutiga kokboken : grundkokbok med över 1500 recept för stora och små hushåll

Historisk måltidslitteratur

Författare: Håkan Jönsson och Richard Tellström

Titel: Från krog till krog : svenskt uteätande under 700 år

Hälsa:

Redaktör: Jenny Jewert m.fl.

Titel: Varning för mat : om hur något livsviktigt har blivit livsfarligt

Kokböcker med restauranganknytning

Författare: Mathias Dahlgren

Titel: Rutabaga : med fokus på grönsaker

Köksträdgårdslitteratur

Författare: Anna Rökaeus och Olof Söderén

Titel: Spenat i stan : odling och självhushåll för lägenhetsbor

Mat & miljö

Författare: Johan Rockström, Victoria Bignet och Malin Landqvist

Förord: Gunhild Stordalen

Titel: Eat Good : recept som förändrar världen

Matbröd

Författare: Lina Wallentinson

Titel: Baka med bönor

Måltidsutensilier

Författare: Petter Eklund och Erika Lagerbielke

Titel: Erika Lagerbielke : form för alla sinnen

Regional måltidslitteratur

Författare: Erik Wennberg och Anna Granlund

Hungrig på Västerbotte

Restaurang-, hotell-, musei- och turistguider/-kataloger

Redaktörer: Ulrika Torell, Jenny Lee och Roger Qvarsell

Titel: Köket : rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet Förlag: Nordiska Museets Förlag

Social kompetens

Författare: Göran Everdahl

Titel: Boken om lagom

Speciallitteratur – metod

Författare: Emelie Holm

Titel: Vegomejerier : gör din egen mjölk, smör & ost av nötter, frön & gryn

Söta bakverk

Författare: Lamyai Vozzi och Aidah Samphami

Titel: Rått & sött : veganska godsaker för alla sinnen

Förlag: Kakao Förlag

Undervisningslitteratur

Författare: Erica Landin-Löfving

Titel: Brödrevolutionen : varför forntidens bröd är framtidens bröd

Vardagsmåltider

Författare: Tareq Taylor

Titel: Mat på en plåt : smarta middagar och andra enkla ugnsrätter

Vegetarisk måltidslitteratur

Författare: Karoline Jönsson

Titel: Den goda gröna julen

Bästa form

Formgivare: Pär Wickholm

Titel: All you need is love bröd and love : bröd, berättelser och recept från Fabrique

Bästa foto:

Fotograf: Linda Lomelino

Titel: Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga : bakning, känslor och naturen

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här möter livsmedelsförpackningen framtiden

Energidryck kan komma att begränsas

Brott mot livsmedelslagen kan ge fängelse

Lantmännen Lantbruk på väg mot en helt fossilfri produktion

"Förutsättningarna är goda för att allt ska gå enligt plan"

100 procent hållbar choklad från Fazer till jul

Inspirerat av spanska saluhallar

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ny vd för Indevex Watertech

Kommer närmast från en tjänst med fokus på support och problemlösning i livsmedelsindustrin.

Klartecken för ny Lidl i centrum

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Dole säljer i Sverige och Finland

Godiva lanserar nytt i sitt sortiment av exklusiv belgisk choklad

Säljs lagom till jul.

Alla gräver inte guld vid gränsen

Gottekungen.se lägger ned. Kunderna rasar: "Kända bland de flesta banker nu".

Populär chokladmjölk återkallas – flaskan kan gå sönder

Avser Pucko med bäst före datum den 26 september 2019.

Lanserar ersättning för plastsugrör

De vann Matverk Värmland

”En sensorisk väl framtaget produkt med många användningsområden som kan vandra från skogen till krogen.”

Ekologisk julskinka bjöd på fettchock

Icakuriren har granskat en rad julskinkor.

1

Ekologisk mat är sämre för klimatet

Det visar en ny studie från Chalmers.

Bayns sockerersättare i choklad som säljs i svenska butiker

Så mycket måste matpriserna höjas för att täcka upp sommarens torka

Chefsekonomen: "Dock en snittsiffra"

Löfbergs nominerat till hållbarhetspris

Vinnaren utses 31 januari 2019.

Priserna fortsätter att dala

Här är Nobelmenyn

På måndagskvällen var det så dags för Nobelbankett och bakad rotselleri fick spela huvudrollen.

Orkla säljer Mrs Cheng’s till Continental Foods

Svenska matjordar blir allt bördigare

Ökad odling av gräs till betande djur som leder till ökad mullhalt.

Nya matkoncept till Täby centrum

Anrik lanthandel lägger ner

Jäst gör fiskfoderolja av halm

Han är ny vd på Sales Support

Kavlis medarbetare delar ut miljonbelopp till välgörenhet

Matsmart retirerar från Norge

Delicato byter säljbolag

Matleveranstjänst till Malmö

Saffran hamnar på kryddhyllan

Han är ny hos Altia

Läppja på GW

Student öppnar obemannad butik

Se alla Företagens egna nyheter

IMA DAIRY & FOOD Benhil är förhandlad av Bull Salicath ApS

USON Ultimato ® matavfallssystem

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Eurolådor

Konfigurerbara säkerhetsreläer - nu även med simulering offline

Synglas från Mirit Glas till process industrin

Ytterligare en ny Servicetekniker till Lagaforsteamet

Nytt fryslager åt GB-Grossisten

Kombinera fritt med nästa generations modulära drivsystem

Naturliga köldmedel i kylanläggningar ställer krav på säkra fläktar

IMA DAIRY & FOOD Erca är förhandlad av Bull Salicath ApS

Trevlig helg

Energieffektiva fläktar för kylkabinett på stormarknader

EC-fläktar som styrs via MODBUS kan på sikt bli självlärande med hjälp av Artificiell Intelligens

ebm-papst tar GreenTech till en ny nivå och lanserar GreenIntelligence

Mirit Glas har ett av det största och mest välsorterade utbud av glasrör och glasstavar

Bull Salicath ApS

Julkalender SSI Schäfer

SSI Schäfer Julkalender 2018

Motordrivna membranpumpar för livsmedelsindustrin

Naturliga "clean label" färger och extrakt för drycker

Carlsson & Möller AB

Universal koppling till IO-Link

Enkel och praktisk IO-Linklösning

Spara energi för en halv miljon kronor per år

Sänd till en kollega

0.213