23948sdkhjf

Sveriges första regionala dryckesmässa hölls i Malmö

"Vi vill att det ska bli lika självklart att dricka skånskt som att välja närodlade råvaror till maten"
Sveriges första regionala dryckesmässa Skånska Drycker gick av stapeln i Malmö lördagen 24 november. Besökare kunde under dagen prova hantverksöl, småskaligt vin och drycker som skånsk äppelchampagne, honungsmjöd med nyttiga bakterier och cider på fallfrukt och havtorn.

– Vi vill att det ska bli lika självklart att dricka skånskt som att välja närodlade råvaror till maten. Kan vi bli en liten del så lojala och stolta som fransmän och italienare är med sin lokala producenter har regionen mycket att vinna, både i större gastronomisk mångfald och ett rikare näringsliv, säger Anna Lind Lewin, projektledare för Pilot Dryck på Smaka på Skåne, i ett pressmeddelande.

Föreläsare som Mischa Billing och Per Hermansson pratade smak och sensorik och svensk akvavit medan Kimmo Rumpunen från Centrum för innovativa drycker på Balsgård beskrev vilken stor potential som finns för Skåne att satsa ännu mer på frukt och bär för dryckesframställning.

Kimmo, som är växtutvecklare och hortonom på SLU Balsgård, har varit inblandad i utveckling och produktion av flera av de skånska drycker som visades på mässan, som alkoholfria Beskows Vy från Bjäre, Green Queen kombucha, Fruktstereo Cider och inte minst Honey Hunters Elixir som av publiken blev vald till Bästa Skånska Dryck 2018.

Tolv hantverksbryggare var på plats, liksom åtta skånska vinbönder, tre kombuchabryggare, fyra cidertillverkare och tre musterier.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081