23948sdkhjf

​Skånskt initiativ för att minska matsvinnet

"Matsvinn är ett så tydligt och onödigt uttryck för överflödig konsumtion"
Nu startar Rädda Maten Skåne, ett nytt initiativ för att minska matsvinnet. Över 200 personer kommer till startkonferensen i Hässleholm i morgon 28 november. Landshövding Anneli Hulthén inledningstalar – och hon har redan utmanat sin kollega i Västra Götaland Anders Danielsson att arbeta vidare med frågan.

– Matsvinn är ett så tydligt och onödigt uttryck för överflödig konsumtion. Jag hoppas att vi på länsstyrelserna i Skåne och Västra Götaland genom vår utmaning kan bidra till att våra län går före i det här viktiga arbetet, säger Anneli Hulthén i ett pressmeddelande.

Att minska matsvinnet med 50 procent är en del av Agenda 2030-målet om hållbar konsumtion. Ett större samarbete mellan branschaktörer i livsmedelskedjan är ett att förslagen i Livsmedelsverkets plan för att minska matsvinnet.

Startkonferensen för Rädda maten Skåne arrangeras av Länsstyrelsen Skåne, Hållbar Utveckling Skåne och Sparbanken Syd. Det blir en dag fylld med inspiration, goda exempel och utmaningar. Medverkar gör bland andra kocken Sandra Mastio, Karl Palmgren från Food2change, Livsmedelsverket, Los Perros och Rude Food.

– Detta initiativ är startskottet för ett långsiktigt samarbete kring matsvinn. I hushållen går var tredje matkasse rakt i soporna. Det finns betydande belopp att spara på att minska svinnet både i offentlig verksamhet och i privata hushåll. Och vi måste samverka för att lyckas, säger Helena Thelander, verksamhetsledare på Hållbar Utveckling Skåne.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079