23948sdkhjf

Klassikerna dominerar på svenska julbord

Vegansk julmat populär bland yngre och fortfarande få som beställer julmaten via matkasse.
Skinka, julmust och ris à la Malta är favoriterna på julbordet, visar Livsmedelsföretagens stora julmatsundersökning. Samtidigt har det kommit flera spännande nya julprodukter som t.ex. julfil med polkagrissmak, vegansk prinskorv, julmust med lakritssmak och julkryddad ädelost på tub. Det framgår i ett pressmeddelande.

På uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har Demoskop frågat 1 000 svenskar om deras julmatsvanor och julbordspreferenser. Sammanfattningsvis kan man säga att de traditionella julrätterna än så länge dominerar de svenska julborden. Det är fortfarande kvinnorna som i högre utsträckning än männen tar ansvar för julmaten, men skillnaden mellan könen minskar. Att beställa hem julbordsmaten via t.ex. matkasse är inget som har slagit igenom hos svenskarna, och hela 95 procent föredrar att laga sin egen Janssons frestelse.

Under en pressträff den 29 november på bageriet Bullar & Bröd i Stockholm presenterade Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman ett urval av såväl klassiska som nya julmatsprodukter från svenska livsmedelsföretag. Listan är bifogad till pressmeddelandet.

- Traditioner tar lång tid att förändra och inget är mer traditionellt än julen. De klassiska julrätterna håller i sig och kommer säkert göra det i många år till. Därför är det extra roligt att se hur de svenska livsmedelsproducenterna tar våra vanliga julprodukter och twistar till dem med nya smaker, oväntade ingredienser och annorlunda råvaror. Det är förnyelse och tradition på en och samma gång. I år finns det fantastiskt många goda julprodukter att välja mellan så jag kan verkligen förstå att nio procent av svenskarna vill äta julmat året om, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

Här hittar du hela julmatsundersökningen .
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062