23948sdkhjf

Veganexpert granskar utbudet i butikerna

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Food Supplys systersajt Fri Köpenskap och bloggaren Gustav Johansson jämför utbudet i fyra butiker.

Den gröna trenden ser inte ut at avstanna och allt fler butiker vill ha en del av kakan. Fri Köpenskap tog med en expert på vegansk mat för undersöka vad butikerna gör bra – och vad de kan göra bättre.

Läs också: Varsel när Coop byter köttleverantör

Vegotrenden ökar sakta men säkert i landet. Antalet som identifierar sig själva som antingen veganer eller vegetarianer ligger fortsatt fast under tio procent – men allt fler väljer att i allt större utsträckning bort animaliska produkter. Men hur klarar butikerna av att möta efterfrågan på veganska produkter?

Fri Köpenskap bjöd in Gustav Johansson som driver Sveriges största veganmatsblogg, Jävligt Gott för att utvärdera utbudet i fyra butiker längs med Hornsgatan i Stockholm, Paradiset, Willys, Ica och Coop.

– Det här är ett storstadsområde där det finns rätt många veganer redan; så utbudet här är kanske inte typiskt för hur alla butikers utbud ser ut, men det går att bilda sig en generell bild ändå, säger Gustav Johansson.


Att markera ut vilka produkter som är i säsong uppmuntrar till köp.

Läs också: De tar över Coops hushållsost

Gustav Johansson är, enligt honom själv, inte heller den mest typiska av vegankonsumenter då han hela tiden prövar nya saker för bloggen. Men enligt honom behöver det inte innebära en massa krångel för en butik att bli bättre på det veganska utbudet.

– De allra flesta kan väldigt lite om mat och antalet veganer är väldigt litet så dem skulle butikerna kunna klara sig utan om de vill göra vinst, men det finns betydligt fler ”flexitarianer” och butikerna har mycket att vinna på att locka de kunderna, säger han.



Just den gruppen av flexitarianer som kanske är på väg att bli veganer, studenter med låg budget, eller de som bara vill testa på vegansk kost kan vara i behov av lite vägledning i butiken.



– De flesta håller ett öga på priset och kampanjer men det är ännu bättre om butiken även pekar ut när frukt och grönsaker är i säsong. Nuförtiden vet folk inte om vilka säsonger som gäller så det skadar inte att peka ut det, säger han.

Läs också: Veganer mer sjukskrivna

Fler företag har fått upp ögonen för inte bara det vegetariska utan även det veganska, i november lanserade matkasseföretaget Årstiderna den första helt veganska matkassen och Hemköp har rönt framgång med sitt koncept "variera med vego" där det vegetariska utbudet samsats med köttet på samma hyllor. Bland veganer råder det delade åsikter om vad som är bäst, separata hyllor för att enklare lokalisera det man vill ha, eller blandat för "normalisera" det veganska utbudet.



– Det handlar om tillgänglighet och att undvika krångel, man vill ju känna sig normal när man går och handlar mat. Men vill man nå ut till fler "icke-veganer" så blir det enklare om det ligger till exempel vegansk ost när man ska laga pizza, det gör det enklare att prova på.



Vissa butiker har enstaka specialprodukter som vegansk "bjäst" som vanligtvis bara finns i hälsokostbutiker.

Gruppen veganer är inte stor och det finns flera olika skäl till valet av kosthållning men enligt Gustav Johansson kan man ändå dra några generella slutsatser om kundgruppen som helhet, som inte endast handlar om att välja bort animaliska produkter.

Läs också: Svenskarna vill ändra sina matvanor

– Veganer behöver inte nödvändigtvis vara miljömedvetna, men många är det. Så vill man göra dem glada bör man satsa på mycket ekovaror och vara medveten om att till exempel alternativ till mjölk kan skilja sig åt väldigt mycket när det gäller vattenförbrukning, mandelmjölk är till exempel en stor vattenslukare.

I några av butikerna som undersöktes fanns det, med få undantag, det mesta som behövs för en vanlig vegansk matkasse. Frysprodukter är populära hos veganer och på den fronten lyckades samtliga butiker prestera även om de stora frysdiskarna skulle kunna må bra av lite mer variation bland varumärkena.

Vissa butiker, framförallt Paradiset har enstaka specialprodukter som vegansk "bjäst" som vanligtvis bara finns i hälsokostbutiker, och även om de ger plus i kanten och kan locka en och annan vegansk finsmakare är det basvarorna som är grunden för ett lockande utbud.


– För den mindre butiken som kanske inte har så mycket utrymme är det bäst att satsa på bredd, försök att hitta en produkt som säljer, en bra korv, en bra ost och så vidare istället för att fylla disken med flera varianter av samma produkt, säger Gustav Johansson.

Men hur står sig då de undersökta butikerna i slutändan?

– De står sig mycket väl även om det finns saker som kan bli bättre, i princip alla de här butikerna går det att handla för en middag på. Det har hänt en del de senaste åren, alla har blivit bättre, säger Gustav Johansson.

Nedslag i fyra butiker kring Hornsgatan

Paradiset Södermalm:

  • Paradiset var den enda butiken i bedömningen som tydligt markerade ut säsonger i frukt- och gröntavdelningen.
  • Fräsch butik med mycket eko, nötter och liknande i lösvikt ett plus.
  • Det frysta utbudet var lite skralt "Det kan bero på deras svarta lista med icke tillåtna slutsatser".
  • Har en hälsokostavdelning med specialprodukter, bland annat vegansk jäst så kallad "bjäst"
  • Ingen havregrädde, kanske en tillfällig brist? Stort utbud av ickekylda mejeriprodukter dock.
  • Bra utbud av veganskt godis, men inget lösplock.

Willys Mariahallen:

  • Bra frukt- och gröntavdelning, men inga säsonger.
  • Tydliga och prominenta kylar för veggo, men saknade en bra veggoburgare.
  • Veggosmör bland det vanliga smöret.
  • Ett litet färdigmatsutbud men här fanns iallafall en särskild veganwrap.
  • Mycket stort och välsorterat frysutbud, det största av alla de testade butikerna. "Här har man satsat".

Ica Supermarket Aptiten:

  • Säsongsbetonat utbud, men inga skyltar.
  • Nya veganska färdigrätter från Vegme.
  • Snygg vegokyl men skulle behöva en kyl till.
  • Veganost i den vanliga osthyllan "tummen upp" samt veganaioli bland fisken.
  • Fryst veganpizza ligger med andra pizzor.
  • Extrapris på både sojaglass och sjögräsburgare.

Coop Mariatorget:

  • En mindre butik än de andra men har ändå det "grundläggande".
  • Använder utrymmet bra med frukt och grönt tidigt och en veggokyl nära ingången.
  • Ett hyfsat stort frysutbud trots butikens storlek.
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Därför älskar och hatar kunderna emv

De har slutat med palmolja

Färdigmatsföretag uppmanar branschen att följa efter.

Varsel när Coop byter köttleverantör

Gotlandsbageri återuppstår

På nytt jobb
Icadirektör blir vd på Martin & Servera

Icagruppens strategi- och affärsutvecklingsdirektör ersätter Håkan Åkerström.

Findus mot 100 procent återvinningsbara plastförpackningar

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Ny mer klimatsmart kaffeförpackning

Första Biofach för Business Sweden

Studie: Konsumenten föredrar kartong

Fazer backar

Mats Liedholm blir vd på Fazer

Ska stärka de nya produkternas marknadsposition i Sverige, Norden och norra Europa.

Framgång för Pricer

Ny ledamot till Cloettas styrelse

FTI överklagar domstolsbeslutet

Tvisten fortsätter om avtalet som ger konkurrent tillgång till FTI:s återvinningsstationer.

Mejeriet tror på kärlek vid första ögonkastet

Probi lyfte under året

Mer vego längs vägarna

Så ska Sveriges livsmedelsexport öka

På nytt jobb
Han lämnar Findus

De förvärvar Fiskexporten

Fullersägt mikrobryggeri till Bishops

Ica bryter med mässan

Pressbyrån in i fikarummen med färdigpackade produkter

Små obemannade servicebutiker öppnas på arbetsplatser.

Arla till försvar: ”Vi tittar inte på Oatly”

Salmonellavarning för fler rödbetsgroddar

Coca-Cola går över till returpall

Mackmyra behöver pengar

Nu kommer flytande ärtor i kaffet

Arla satsar på havre

Musslor kan bli framtidsmat i Östergötland

Löfbergs går in i kombuchaföretag

Klart med ny vd för FTI

Rödbetsgroddar återkallade

Tomatodlare i avtal med Lidl

Raketosten åter i omloppsbana

Tufft kvartal för Orkla

Se alla Företagens egna nyheter

Strålande investering

Tack till alla som besökte oss i vår monter under Stockholm Furniture fair 2019!

Emballage med alla hjärtans dag-budskap

Flexiblare lagring för pallar och långgods

Förslutning med premiumkvalitet

Stort intresse för vårt kostnadsfria webinarium 22/2 - Anmäl dig nu!

Food waste: Air Liquide tar sitt ansvar med livsmedelsgaser som främjar hållbarheten på mat.

Nya partner på den svenska marknaden

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Jysk i Uldum, Danmark - Logistikcenter i Världsklass

Designa dina lagerlådor med BITO bin configurator

Synglas används för att inspektera eller övervaka en process med t.ex. vätska i en behållare

Nyfiken på ISO 45001 - Arbetsmiljöledning? Missa inte vårt kostnadsfria webinarium 22 februari!

Nomo ställer ut på industrimässa i Kalmar

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Kalmar 6-7 februari

Erbjudande för nya kunder

Besök oss i vår monter på Stockholm Furniture fair 2019

Helhetslösning hos AB H Brunner

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Kalmar 6-7 februari

Nu upp till 100 enheter!

Komplett centrifugalfläktsmodul gör det enkelt att uppgradera till intellig...

Serviceavtal med City Gross i Stockholm

Cognex Releases Rugged, Ultra-High-Resolution Vision Systems

Tekniskt glas är glas med speciella egenskaper

Välkommen att besöka Alfa Tec på Malmömässan Pump & Valves 6-7 Februari

Sänd till en kollega

0.245