23948sdkhjf

Stora utmaningar med ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang

Livsmedelsverket förordar nu att Sverige avvaktar ställningstaganden i EU-Kommissionen.

I somras fick Livsmedelsverket i uppdrag av regeringen att utreda huruvida ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang och i storhushåll skulle införas.

För helt kött som köps i butik finns redan regler om ursprungsmärkning.

Nu har Livsmedelsverket utrett vilka åtgärder som krävs för en svensk anmälan till EU-kommissionen gällande ursprungsmärkning på restauranger och resultatet av undersökningarna tyder bland annat på högre kostnader för företagen och för livsmedelskontrollen.

EU-kommissionen väntas inom kort ta ställning till vad som krävs för nationella bestämmelser om ursprungsmärkning och Livsmedelsverket förordar att man avvaktar dessa ställningstaganden innan en anmälan skickas från Sverig till EU-kommissionen.

Finland gjorde nyligen  en tredje och omarbetad anmälan till EU-kommissionen om ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang. Även Frankrike har gjort en anmälan om ursprungmärkning.

Ett inrättande av ursprungsmärkning i Sverige skulle enligt Livsmedelsverket beröra drygt 60 000 restauranger och storhushåll.

Om Livsmedelsverket ska gå vidare krävs förslag till nationella bestämmelser, en konsumentundersökning där det framgår att ursprung är mycket viktig för konsumenterna och att lagen syftar till att ge konsumenterna ytterligare möjligheter till att göra informerade val.

Därtill behövs en redogörelse som visar att det finns ett samband mellan vissa kvaliteter hos livsmedlet och dess ursprung.

Här finns Livsmedelsverkets rapport.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078