23948sdkhjf

De vill ta fram digitala verktyg mot svinnet

Rise och Sveriges stadsmissioner vill öka spårbarheten med nytt system.

Det har blivit allt vanligare att donera överskottsprodukter för att minska matsvinnet i samhället. Men exakt hur svinnet fördelas är svårt att säga idag.

– I nuläget finns ingen digital notering av vad som kommer in och hur många människor som nås av donationerna. Om man kan dokumentera detta i ett digitalt system så kan företag som donerat exempelvis redovisa resultatet av donationen i sin hållbarhetsredovisning och till sina medarbetare. Man vill kunna hålla koll på hela kedjan av donerad mat, för att se vilka effekter man får miljömässigt, men även socialt, säger Annelise de Jong, forskare på Rise i ett pressmeddelande.

Därför har nu ett projekt inletts där Sveriges Stadsmissioner och Rise tillsammans ska undersöka möjligheterna till att ta fram ett digitalt system för att säkerställa spårbarhet på produkten och underlätta kommunikationen mellan donatorerna, de organisationer som redistribuerar maten och de sociala verksamheter som tar emot den.

– De system med exempelvis Excell-ark som används idag kommer inte att vara tillräckliga, man behöver kunna exempelvis scanna streckkoder. I framtiden ska flödena av donerad mat öka, och då vill man vara förberedd och tänka framåt, säger Annelise de Jong.

Projektet är Vinnovafinansierat och Sveriges Stadsmissioner är projektledare. Det är ett led i ett större Postkod-finansierat projekt där Sveriges Stadsmissioner jobbar med utveckling av metoder, samarbeten och finansieringsmodell för ökad redistribution av överskottslivsmedel

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172