23948sdkhjf

"En tuff marknad har blivit tuffare"

Nedläggningar och neddragningar har utmärkt köttbranschens 2019.

I slutet av maj kom beskedet om att den lilla uppstickaren med det innovativa mobila slakteriet, Hälsingestintan, gått i konkurs. En nyhet som följer på en längre period av nedläggningar och neddragningar i kött- och charkbranschen.

Sedan årsskiftet har flera mindre köttföretag gått i konkurs och större spelare som Hk Scan, Atria och Gotlands Slagteri har alla varslat personal i mer eller mindre utsträckning. Men betyder det att branschen är mitt uppe i en kris?

– Nej, vi står inte inför en kris, men vi står inför ett skifte. Ett skifte som kräver omprioriteringar och omläggningar av strategier, säger Isabel Moretti ny vd på Svenskt Kött.

Magnus Därth, vd på Kött & Charkföretagen delar den bilden av branschen som han menar står inför en rad stora utmaningar.

Kött och Charknedläggningar i år

23 maj: Hälsingestintan i konkurs.

11 april: Sörensens fågelchark lägger ned verksamheten.

9 april: LPES Foods, köttgrossist i konkurs.

28 mars: Atria varslar 40 anställda.

4 mars: Siljan varslar.

15 februari: Varsel på Gotlands Slagteri.

6 februari Hk Scan säger upp 220.

30 januari: 300 får gå på Danish Crown.

– Vår bransch har alltid haft utmanande marginaler och svårt med lönsamhet och vid sidan om det ser vi nu också att det är främst EMV som växer. Vi har också en starkt koncentrerad dagligvaruhandel som inte tvekar att ta till otillbörliga affärsmetoder, säger han.

Det i kombination med den senaste tidens kraftigt ökade råvarukostnader, framförallt driven av den katastrofala svinpesten i Kina, har satt branschen under allt starkare press.

– Det är givet att vi har strukturella utmaningar gällande lönsamheten, och sen så läggs de här kostnaderna på det. Det räcker inte för att det ska ses som en kris men en tuff marknad har blivit tuffare. Men det är inte en kris, säger Magnus Därth.

Den kinesiska svinpesten kommer enligt prognoserna fortgå i några år till och kött- och charkbranschens svårigheter ser även de ut att fortgå under en längre tid framöver. Men enligt Magnus Därth finns det hopp för framtiden, även om det kommer att ta ett tag.

– Rent generellt måste förståelsen bland politikerna öka för att det behövs goda förutsättningar även för de stora företagen och inte bara de små som man satsat på nu. Livsmedelsstrategin måste nu leverera konkreta åtgärder som förändrar situationen. För vår del handlar det främst om kompetensförsörjningen, enklare regler och lägre avgifter, säger han.

Finns det en framtid för verksamheter liknande Hälsingestintan?

– Jag tycker det är väldigt tråkigt när ett företag som utmanar med ny teknik inte visar sig fungera. Men att bryta helt ny mark är riskfyllt, att bygga upp ett helt nytt koncept från grunden på det viset. Jag är dock väldigt osäker på om de mobila slakterierna har en plats, de problem de stötte på kvarstår och i slakteribranschen tjänar man på stora skalfördelar, säger Magnus Därth.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.088