23948sdkhjf

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

| Av Peter Olofsson | Tipsa redaktionen

Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd mat. Nu ska Livsmedelsverket införa modellen i hela Sverige.

Göteborgsmodellen för mindre matsvinn började tillämpas i januari 2017. På bara två år lyckades staden halvera mängden slängd mat, en minskning med nästan en miljon portioner per år. När nu Livsmedelsverket ska ta fram en Sverigemodell för minskat matsvinn så kommer man att använda Göteborgsmodellen. Recycling har träffat den förra projektledaren Christina Linnerhag.

Läs också: Ica ska halvera svinnet på sex år

Samordningsgruppen Måltid Göteborg består av alla områdescheferna i Göteborgs Stads tio stadsdelar.

- De utsåg strategigrupper för olika områden, till exempel marknadsföring, storkök och så en som kallades miljömåltider. Där satt jag med. Gruppen arbetade med sådant som ekologiskt, närproducerat, vegetariskt och även matsvinn. Jag hamnade i vad som fick namnet Svinngruppen som fick i uppdrag att ta fram en modell för att minska matsvinnet hos alla Göteborgs Stads offentliga kök, säger Christina Linnerhag och fortsätter:

- Drivkraften var huvudsakligen miljömål, som att minska CO2 –utsläpp samt att det finns krav på en viss mängd ekologisk mat. För att få in det i budgeten så måste man på något sätt vara rädd om resurserna. Så det handlade om resurshushållning på alla sätt, även då ekonomiskt. Vi gjorde så att vi gick ut med en enkät i de mest framgångsrika köken när det gällde att minska svinn. Vi samlade ihop alla idéer därifrån och tog sedan hjälp av en konsult som sammanställde. Sedan satt jag och Karin Nielsen på Kretslopp och Vatten oss ner och försökte göra det så konkret som möjligt, fortsätter Linnerhag.

- Vi kände att när man jobbar med kök så måste det vara konkret, hands on så att säga. Instruktionen ska i princip vara ”gör så här”, det ska vara enkelt och lätt och det ska kännas att när man gjort något så ska det ge effekt. Vi såg att det var de enkla åtgärderna som accepterades ute i köken och som dessutom gav resultat, säger Christina Linnerhag och fortsätter:

- Vi gjorde sedan ett verktyg och hade tre kickoffer för alla medarbetare, ca 400 per gång, för att få igång arbetet med modellen. Därefter blev det utbildningar lokalt med 10 till 15 personer i var grupp, från september till december 2016. Sedan började vi mäta i januari 2017. Från början var 63 till 68 % av köken med och mot slutet har det varit mellan 95 och 98 % som varit med och mätt. Det är sammanlagt 520 kök det handlar om. Det finns kök med en person och kök med 25 personer så det är väldigt olika storlekar och förutsättningar, men principerna fungerar lika överallt.

Läs också: Fransk matsvinnshjälte får prestigefyllt pris

Hur har processen sett ut för att modellen nu ska bli rikstäckande?

- Det här har spridit sig på många sätt. Jag har fått berätta om Göteborgsmodellen i många sammanhang. Det har spridit sig i landet och många kommuner har fått en redigerbar modell av oss. Jag är också med i branschföreningen Kost & Näring (Fokusgrupp Hållbarhet) för måltidschefer vilket lett till fler kontakter och möjligheter att prata om modellen. Många känner till den idag, konstaterar Christina Linnerhag.

Livsmedelsverket ska nu alltså ta fram en modell för hela landet.

- Jag har varit med där och tagit fram den mätmetod som verket utvecklat och som är tänkt att användas över hela landet. Nu blir det en process att ta fram hur Sverigemodellen ska bli och se ut. I den kommer vår del, köks- och serveringssvinn att komma in. Tallrikssvinn ingår än så länge inte i vår modell, men det finns ganska mycket  annat gjort på det området, så Livsmedelsverket kommer nog att få in detta i sin modell ändå, konstaterar Christina Linnerhag.

En sak som många gjort, men som hon tycker blir missvisande är att mäta korta perioder.

- Man mäter kanske under 14 dagar på våren och 14 dagar på hösten. Sen drar man slutsatser av det, men de blir nog inte så korrekta. Så pass olika resultat som vi har sett och stora variationer, så känns det inte som att det blir rätt. Det äts olika under olika årstider. På hösten är skoleleverna nya och äter mindre, på våren växer de mycket och äter mer exempelvis, säger LInnerhag.

Äldreboenden har sina speciella utmaningar när det gäller svinn.

- Vi har gjort en Excelfil som delats mellan alla äldreboenden och där har äldreomsorgen skrivit in hur mycket gröt, sås etc som slängs. Utifrån det har vi ”trimmat” in och verkligen kartlagt hur mycket de gamla äter. Utifrån det har vi påbörjat en process att ta fram portioner som är anpassade efter hur mycket de äter och att denna mängd ska hålla rätt näringsvärde istället för tvärtom. Äldre äter kanske en potatis och lite gryta och då ska det innehålla rätt näring. Istället för att vi har en portion med rätt  näringsmängd, men där kanske bara hälften äts upp, säger Christina Linnerhag avslutningsvis.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ny sajt ska hjälpa bönderna

Löfbergs börjar använda återvunnen PET

- Nu ställer vi om till 25 procent återvunnen PET. Ambitionen är att öka andelen kontinuerligt, säger Madelene Breiling på Löfbergs.

Framgång för Poppels crowdfunding

Sill för miljoner – handlarnas förväntningar ökar

Matpriskollen och Köket.se inleder samarbete

Företag döms för dödsolycka

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

1

Dafgårds öppnar butik

Stor köttskandal i Frankrike

Maskinernas kablar kan vara avgörande för framgång

Högkvalitativa kablar – ett måste för stabil livsmedels- och dryckesproduktion

Brasilianska ambassaden ilsknar till på Paradiset

"En tuff marknad har blivit tuffare"

Göteborgsmodell mot matsvinn blir rikstäckande

Göteborgs modell för att minska matsvinn har halverat mängden slängd mat. Nu ska Livsmedelsverket införa modellen i hela Sverige.

Kavlis byte – hårt slag för mejeriet

Lanserar drinkar av matsvinn från hotellfrukosten

Ny snabbmatskedja född – satsar på latinamerikanskt

Panamigas erbjuder bilresenärer alternativ till ”slentrianmässiga hamburgaren”.

Kavli väljer Falköpings Mejeri

Stort förvärv i lösgodisbranschen

Skippar svart plast i restauranger

Löfbergs intar Lobbyn

På nytt jobb
Ny hållbarhetschef på Polarbröd

Astrid och aporna återuppstår

Fazer säljer restaurangverksamheten

1000 restauranger säljs till multinationell jätte.

Vill göra pappersmassa av vete

Orkla köper klassiskt importföretag

Kavli förvärvar förpackningsproducent

Finskt familjeägt fiskföretag till Sverige

Ny konsumentmärkning för lokala varor

Findus lanserar hållbarhetsstrategi

Mot toppen – med pizzabotten

På nytt jobb
Han är Orklas nya koncernchef

Pågen stoppas – av elbrist

På nytt jobb
Han ska styra media på Max

Mat.se lanserar alternativt bolag – för alkoholfritt

De vill begränsa fiskmjölet

Axfoods nya svinngrepp – tar bort klass 1-märkning

De nätutbildar offentlig sektor om ekologiska livsmedel

Picadeli till Tyskland

Se alla Företagens egna nyheter

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Vad är kopplingen mellan Industry 4.0 och IO-Link?

NYHET - läckagetestare LeakPointer 3

Synglas i hög kvalitet för inspektion av industriella processer

Kvalitetspotatis kräver ett idealiskt ventilerat lager

R 5 0760 A PLUS den intelligenta vakuumpumpen med integrerad frekvensomvandlare

RS Components lanserar en ny serie DC-DC-omvandlarmoduler med hög effekttäthet från Renesas Electron

När det krävs stor noggrannhet är avståndsmätare rätt val!

RS Components lanserar en serie kompakta industriella kontaktdon för hög överföringshastighet

Alfa Laval nyhet

Vilka är fördelarna med elektrisk drivteknik?

Följ med Wexoe till Rockwell Automation Fair i 18-21 November 2019

Alitea-varumärket firar 40 år!

Alfa Laval nyhet

RS Components lanserar USB- och AV-kablar från RS PRO

Uppfyll de höga kraven inom livsmedelsindustrin med IO-Link-lösningar från Balluff!

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

KIPP 100 år 1919-2019

Stor efterfrågan på balsamvinäger gör den till ett utsatt livsmedel

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Öka effektivitetsnivån och kvalitén i era automationsprocesser!

"Driving for Excellence"

Nyhet: Dubbelskruvpumpar!

Kemiskt härdat glas - Den tunna, starka produkten

Möjlighet att ha översikt på temperaturen i många olika applikationer samti...

Sänd till en kollega

0.169