23948sdkhjf

Tunga blåbär faller från riset

Värme i kombination med regn kan ha fått bären att svälla.

Ett märkligt fenomen har noterats i blåbärsskogarna de senaste dagarna, nämligen att de eftertraktade bären helt enkelt ramlar av risen, det skriver P4 Jämtland.

– I de områden där bären nu har mognat så ser vi att där det funnits mycket kartsättning på plantorna så har en del av bären helt enkelt ramlat av. Vi har aldrig varit i en liknande situation tidigare, säger Martin Engström, vd på landets största bärföretag Olle Svensson till radiokanalen.

Exakt varför bären trillar av spekuleras det nu om. En del tror att det kan vara ett resultat av förra årets torka men enligt bärforskaren Kimmo Rumpunen vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU är det bara årets väder som kan ha inverkan på bären. Enligt honom kan det istället bero förra veckans värmebölja.

– Det kan exempelvis ha varit gynnsamma förhållanden att tillverka socker i bären och sen har det kommit regn. Bären sväller kraftigt och blir tunga och skulle kunna lossna av den anledningen från skaftet som kanske fortfarande inte hunnit växa till i samma utsträckning så att de orkar bära bären, säger Kimmo Rumpunen till P4 Jämtland.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11