23948sdkhjf

Göteborg blir inte 100 procent ekologiskt

Slopar ambitiöst köttmål.

Göteborgs stad har sedan 2011 haft som målsättning att 100 procent av allt kött som köps in till den offentliga verksamheten ska vara ekologiskt, det skriver SVT Nyheter. Anledningen till ändringen uppges vara bristen på svenskt ekologiskt kött vilket lett till att kommunen fått importera ekologisk råvara från bland annat länder som Italien. Istället kommer kommunen nu att fokusera på närproducerat.

– Vi vet att utbudet av kött som är svenskt och ekologiskt inte räcker till i dagsläget. Istället för att behöva importera kött, så justerar vi målen och fokuserar på starkt djurskydd vilket gör att vi får mer svenskt kött till de kommunala köken, säger Naod Habtemichael, kommunalråd för Centerpartiet i ett pressmeddelande.

Uttalandet har fått kritik från Ekologiska Lantbrukarna som i ett medlemsbrev, som sajten Ekoweb var först med att skriva om, uttrycker sitt ogillande.

– Att påstå att klimatpåverkan från ekologiskt kött skulle skilja sig nämnvärt från annat svenskt kött är stämmer inte, särskilt inte som man inte specificerar djurslag närmare utan bara pratar om "kött" överlag. Att dessutom påstå att det inte finns svenskt ekokött när svenska ekobönder har svårt att få merbetalt eller till och med avsättning för våra djur är nära på en skymf, skriver Ekologiska Lantbrukarna i brevet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141