23948sdkhjf

"Halloumiskam" påverkade försäljningen

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

I början av sommaren blossade debatt kring den populära Halloumiosten upp efter det att Världsnaturfonden, WWF kritiserat osten för att Cypern är det land i Europa som ger mest antibiotika till sina djur. Detta skulle bland annat leda till halloumi från Cypern inte skulle få grönt ljus i WWFs konsumentguide som släpps i höst.

Läs också: Irritation över Icas halloumisatsning: ”Åker snålskjuts”

Den påföljande debatten ledde bland annat till lanseringen av begreppet "halloumiskam" och det ser ut som om det även gett avtryck i försäljningen. Ica såg en viss nedgång under juli, både i jämförelse med föregående år och juni i år, det skriver TT. Även Axfood och Bergendahls såg sin försäljning minska något under perioden och Coop uppger att försäljningen minskade under den period som rapporteringen pågick för att sedan återvända till normal försäljning.

Även i producentledet har man sett en minskad försäljning under juli.

– Vi har analyserat siffrorna för juli och direkt efter rapporteringen såg vi marginellt tapp. Samtidigt sjönk temperaturerna då och det kan också varit ett resultat av vädret, eller en kombination av de två, säger Helene Rehnberg, kategori- och inköpschef på Di Luca som står bakom varumärket Zeta, en av de stora importörerna av halloumi till Food Supply.

Enligt Helene Rehnberg är Di Luca väl medvetna om den stora antibiotikaanvändningen som sker i sydeuropa och att det är ett område som de jobbat aktivt med i flera år. Enligt henne är det olyckligt att halloumin fått klä skott för ett större problem som framförallt finns inom köttproduktionen.

Läs också: Dagligvaruhandeln satsar på halloumialternativ

– Skulle det finnas minsta rest av antibiotika i mjölken så koagulerar den inte så ost är inte det stora problemet, säger hon.

Att bönder på Cypern använder sig av stora mängder antibiotika är sant, men det finns inga siffror som visar exakt hur den fördelningen ser ut mellan de olika djurslagen och i vilken grad det gäller mjölkkor.

Men om försäljningen gick neråt för de stora kedjorna så gick det desto bättre för de mindre gårdsmejerierna som producerar liknande grillost.

– Det har varit helt galet. Det har blivit ett sådant uppsving att kunderna betalar fyra gånger mer i pris för denna än vad den cypriotiska osten kostar. De köper så gigantiskt mycket, säger Maria Tuvesson Lindgren på Soldattorpets mejeri i Hyby, ett par mil utanför Malmö till TT.

I början av året registrerade föreningen Sveriges Gårdsmejerier det varumärkesskyddade namnet eldost för sin ost och mellan 20 och 30 gårdsmejerier beräknas idag sälja grillost under det namnet.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Ekolantbrukarna riktar kritik mot handeln

Återvinningsbara krukor för Svegros örter

Ny äggförpackning för Stjärnägg

Frukt- och gröntgrossister går samman – blir en av landets största

De vann Lidls hållbarhetspris

Över 10 000 bryggerier inom EU – varav 375 i Sverige

Antalet svenska bryggerier har femdubblats på sex år.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Livsmedelsindustrin är sist på digitaliseringsbollen

Eldorado firar 50 – öppnar butik

Irritation över Icas halloumisatsning: ”Åker snålskjuts”

Ica och Norrmejeriers nya halloumisatsning väcker irritation bland grossister.

Förpackningsmässor slås ihop under varumärket Empack

Coca-Cola testar förarlösa transporter – ihop med Axfood

Pilot dras igång i Jordbro i början av 2020.

Larm om citrusfrukter – Coop och Axfood agerar

De gör proteinpulver – av syrsor

Tulips bacon Ä-märks

Ledamot lämnar Simris Alg

Produktnytt
Ny låda för matleveranser direkt till dörren

På nytt jobb
Svegro rekryterar chef från Arla - igen

De ska sälja Hans & Gretas glutenfria bröd

Löfbergs prisas i Kanada

Först med veganska revbensspjäll

Mejerijätten ska bli klimatneutral 2035

De lanserar Köttkultur i egna kylar

De vann ciderupphandling på Systembolaget

Nytt ysteri när Ica och Norrmejerier samarbetar: ”Ta upp konkurrensen”

Ica och Norrmejerier ska ge sig på halloumin tillsammans.

Midsona ändrar i koncernledningen

Impossible foods vill dubbla i värde

Spendrups styr om till återvunnet

Det svenska julbordet blir grönare

Kommunerna köper mer ekologiskt

Fortsatt fransk framfart för Picadeli

1

Krönika: ”Sämre livsmedelssortiment med alkohol i butikerna”

God tillväxt – våldet oroar

Orkla ger klimatsmarta menyer till Scandics gäster

Mars blir först med vegansk choklad

FMCG-stipendier i Skåne att söka

Innovation – ett måste för att lyckas med produktlansering

Se alla Företagens egna nyheter

Vad är kopplingen mellan choklad och RFID?

Fatpump i hygieniskt utförande

Hur minskar du driftstopp hos er?

TESAB-anslutna ABAK i Sundsvall breddar sitt utbud

Stora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer

Balluff ger dig maximal energi!

Recept på framgång: Optimal förpackning till Optimel-sallad

Ingersoll Rand - Rikstäckande tryckluftservice

En ny generation av axialfläktar med ännu högre prestanda

Vilken produkt var på vilken arbetsplats och när?

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Easy Tool-ID 2.0 - enklare kan det inte bli!

Hydroscand delar ut årets stipendium till elev i Sydafrika

Black Friday-priser på ALbee den 25 november - 2 December

En ny generation axialfläktar med optimerade egenskaper

Komplettera ert Lagafors rengöringssystem med slangupprullar

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Ingersoll Rand skruvkompressorer med premium prestanda

En ny motorgeneration med programmerbart gränssnitt

Tack, till alla er som kom och besökte KIPP på Elmia!

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Luleå 2...

Spårbarhet och all information är tillgänglig i realtid!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Förbättra ditt matarsystem med IO-Link!

Pålitlig och utbytbar detektering av delar med RFID.

Sänd till en kollega

0.17