23948sdkhjf

"Halloumiskam" påverkade försäljningen

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

I början av sommaren blossade debatt kring den populära Halloumiosten upp efter det att Världsnaturfonden, WWF kritiserat osten för att Cypern är det land i Europa som ger mest antibiotika till sina djur. Detta skulle bland annat leda till halloumi från Cypern inte skulle få grönt ljus i WWFs konsumentguide som släpps i höst.

Läs också: Dagligvaruhandeln satsar på halloumialternativ

Den påföljande debatten ledde bland annat till lanseringen av begreppet "halloumiskam" och det ser ut som om det även gett avtryck i försäljningen. Ica såg en viss nedgång under juli, både i jämförelse med föregående år och juni i år, det skriver TT. Även Axfood och Bergendahls såg sin försäljning minska något under perioden och Coop uppger att försäljningen minskade under den period som rapporteringen pågick för att sedan återvända till normal försäljning.

Även i producentledet har man sett en minskad försäljning under juli.

– Vi har analyserat siffrorna för juli och direkt efter rapporteringen såg vi marginellt tapp. Samtidigt sjönk temperaturerna då och det kan också varit ett resultat av vädret, eller en kombination av de två, säger Helene Rehnberg, kategori- och inköpschef på Di Luca som står bakom varumärket Zeta, en av de stora importörerna av halloumi till Food Supply.

Enligt Helene Rehnberg är Di Luca väl medvetna om den stora antibiotikaanvändningen som sker i sydeuropa och att det är ett område som de jobbat aktivt med i flera år. Enligt henne är det olyckligt att halloumin fått klä skott för ett större problem som framförallt finns inom köttproduktionen.

Läs också: WWF till attack mot Halloumin – Fontana försvarar sig

– Skulle det finnas minsta rest av antibiotika i mjölken så koagulerar den inte så ost är inte det stora problemet, säger hon.

Att bönder på Cypern använder sig av stora mängder antibiotika är sant, men det finns inga siffror som visar exakt hur den fördelningen ser ut mellan de olika djurslagen och i vilken grad det gäller mjölkkor.

Men om försäljningen gick neråt för de stora kedjorna så gick det desto bättre för de mindre gårdsmejerierna som producerar liknande grillost.

– Det har varit helt galet. Det har blivit ett sådant uppsving att kunderna betalar fyra gånger mer i pris för denna än vad den cypriotiska osten kostar. De köper så gigantiskt mycket, säger Maria Tuvesson Lindgren på Soldattorpets mejeri i Hyby, ett par mil utanför Malmö till TT.

I början av året registrerade föreningen Sveriges Gårdsmejerier det varumärkesskyddade namnet eldost för sin ost och mellan 20 och 30 gårdsmejerier beräknas idag sälja grillost under det namnet.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klart: Ny vd på Findus Sverige

Sydgrönt med ny fabrik i Bjuv

AR ska halvera upplärningstid hos Kopparbergs

Trendbrott: Återvunnen PET dyrare än ny

"Bioteknik" gör kunderna osäkra

Gourmet Food tar in nya delägare

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Isländskt hotell tar in 77 svenska espressomaskiner

Juiceflaska av 100 % rPET

Nu får det vara ekologiskt – utan ekologisk jäst

De ska samla in mer plast än de säljer

De döms för dödsolycka i fabrik

Coca-Cola slog förväntningarna

Återvinning av kaffeförpackningar framgång i Finland

Ny social matbutik i Skellefteå

Moderaterna vill ge butiker rätten att sälja vin och starköl

”Det skulle kraftigt gynna branschen på fler sätt.”

Ersättning beviljas efter torskstoppet

Läsk- och glassföretag i konkurs efter 25 år

Leverantör av maskiner till nöjesfält och butiker stänger ner.

Proseccochips beslagtagna av italienska myndigheter.

På nytt jobb
Axfood rekryterar ny IR-chef

Löjfisket är slut för i år

Domino's ägare lämnar Norden – vill sälja svenska verksamheten

Efter Arlabråket – Oatly byter tillfälligt ut namn på förpackningar

Norska mjölkproduktionen ska minska med 100 miljoner liter

"Fem ton grön fisk i disk"

Bageriet flyttar in på Ica

Fortsatt torskfiskestopp i östra Östersjön

Rootfruit satsar miljoner på ny produktionslinje

Brexit gör så att skörden ruttnar bort

På nytt jobb
Ny IT-chef på Paulig

Hello Fresh höjer prognosen – går bättre än väntat

Uppsalaföretag startar egen butik

På nytt jobb
Ny vd på finska Salico och Snackpoint

Här kommer Happy Food Stores andra butik

HK Scan tar initiativ för klimatet

Världens första ölflaska i papper

Fåddman investerar och satsar på export

Se alla Företagens egna nyheter

Universellt tillämpligt, kompakt och hög precision!

Skyddsglas för lasersvetsning från Mirit Glas

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Hållbar kyla kyler glassen

Nomo på industrimässa i Borlänge

Webinarium - Få struktur på ditt hållbarhetsarbete! 25/10

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober

Är er verksamhet framtidssäker?

Test av räknare i vårt showroom.

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober

Spårbarhet inom tillverkning - Mer än bara RFID och streckkod!

Fem av ebm-papst drivenheter i unik maskin för torrisblästring

Balluff Machine Vision konfigurationsverktyg, har du provat det än?

ebm-papst hjälper industrin att både automatisera och kyla känslig elektronik

Certifiering av utrustning i farliga miljöer.

Begränsa bakterietillväxten med temperaturreglering

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Robusta produkter från oss på Balluff!

Integral smart för sjukhussängar

(Plast)avfall i havet – de rätta lösningarna är de viktigaste

Din unika produkt förtjänar en unik etikett

För extrema miljöer!

Hygienslussar

BITO utökar produktionskapaciteten med ny anläggning i Polen

Sänd till en kollega

0.161