23948sdkhjf

"Halloumiskam" påverkade försäljningen

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

I början av sommaren blossade debatt kring den populära Halloumiosten upp efter det att Världsnaturfonden, WWF kritiserat osten för att Cypern är det land i Europa som ger mest antibiotika till sina djur. Detta skulle bland annat leda till halloumi från Cypern inte skulle få grönt ljus i WWFs konsumentguide som släpps i höst.

Läs också: McDonald's har slut på halloumi

Den påföljande debatten ledde bland annat till lanseringen av begreppet "halloumiskam" och det ser ut som om det även gett avtryck i försäljningen. Ica såg en viss nedgång under juli, både i jämförelse med föregående år och juni i år, det skriver TT. Även Axfood och Bergendahls såg sin försäljning minska något under perioden och Coop uppger att försäljningen minskade under den period som rapporteringen pågick för att sedan återvända till normal försäljning.

Även i producentledet har man sett en minskad försäljning under juli.

– Vi har analyserat siffrorna för juli och direkt efter rapporteringen såg vi marginellt tapp. Samtidigt sjönk temperaturerna då och det kan också varit ett resultat av vädret, eller en kombination av de två, säger Helene Rehnberg, kategori- och inköpschef på Di Luca som står bakom varumärket Zeta, en av de stora importörerna av halloumi till Food Supply.

Enligt Helene Rehnberg är Di Luca väl medvetna om den stora antibiotikaanvändningen som sker i sydeuropa och att det är ett område som de jobbat aktivt med i flera år. Enligt henne är det olyckligt att halloumin fått klä skott för ett större problem som framförallt finns inom köttproduktionen.

Läs också: Norrmejeriers vd om nya ”Ica-mejeriet”: 1 000 kvadratmeter

– Skulle det finnas minsta rest av antibiotika i mjölken så koagulerar den inte så ost är inte det stora problemet, säger hon.

Att bönder på Cypern använder sig av stora mängder antibiotika är sant, men det finns inga siffror som visar exakt hur den fördelningen ser ut mellan de olika djurslagen och i vilken grad det gäller mjölkkor.

Men om försäljningen gick neråt för de stora kedjorna så gick det desto bättre för de mindre gårdsmejerierna som producerar liknande grillost.

– Det har varit helt galet. Det har blivit ett sådant uppsving att kunderna betalar fyra gånger mer i pris för denna än vad den cypriotiska osten kostar. De köper så gigantiskt mycket, säger Maria Tuvesson Lindgren på Soldattorpets mejeri i Hyby, ett par mil utanför Malmö till TT.

I början av året registrerade föreningen Sveriges Gårdsmejerier det varumärkesskyddade namnet eldost för sin ost och mellan 20 och 30 gårdsmejerier beräknas idag sälja grillost under det namnet.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Espresso House till dagligvaruhandeln

Stor norsk köttproducent storsatsar på vego

Atria sänker prognosen

Kale United vill bli en vegansk folkaktie

Återupplivade Astrid och aporna – en pusselbit bland många.

Ännu en tysk matkassejätte till Sverige – lanseras i dag

Ny teknik för laxtransport på tåg

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

EU diskuterar totalförbud av plastförpackningar

Papper på prästosten ersätter plasten

Axfood vill bli större i Linköping

På nytt jobb
Han går in som vd i Clearon

Korvkedja expanderar med franchise

Gourmetkorv kliver för första gången utanför Göteborg.

Nestlé satsar miljarder på matanpassad plast

Köttbulleföretag i konkurs

Var tidigare underleverantör till Melkers.

Handlare dumpar djurmaten efter nya avgifter: ”Det är horribelt”

Duni omorganiserar

Stort svinn av mat i skolan

Vid en vanlig skollunch slängs i genomsnitt ett halvt hekto mat per matgäst.

På nytt jobb
Lohilo rekryterar vice vd från Unilever

Konstnärlig mjölk

Ingen prövning för ostaffär

Tre stora mejerier får inte ta kontroll över kända varumärken.

Ytterligare en amerikansk mejerikonkurs

Nu står det klart: hit får Sverige exportera fläsk

Polarbröd och Vegme i smörgåssamarbete

1

Leverantörer besvikna på finalplatser i Årets matbluff: ”Det sista vi gör är att bluffa”

Matpriserna stilla under julen - kaffe sjönk

Oatly till 1 300 Starbucks

Kompetensbehov i köttbranschen undersöks

Framgång för Optifreeze i Tyskland

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

Catena och Coop i slutförhandlingar om jättelagret

HK Scan lämnar Siljans Chark

På nytt jobb
Candy People rekryterar marknadschef i USA

Svenskt i matkassen – en vinst för bönderna

Bayn i nytt försäljningssamarbete

På nytt jobb
Han blir CFO på Lantmännen

Åtta projekt får stöd för ekoproduktion

Potatisdrycksbolag tar in pengar – ska till börsen

Se alla Företagens egna nyheter

176 AxiCool-fläktar kyler gigantiskt livsmedelslager

Bakgrundsavbländning går lätt att välja av eller på!

Nu startar vi Nätverk i Skåne!

Lättare och bättre förpackning till smörblandning

En teälskare hos ebm-papst har utvecklat en underhållande te

EC-lågenergifläktar presenteras på minimässan ExpoVent

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Germanium glas från Mirit Glas

Fatpump i hygieniskt utförande

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

EuroExpo mässa Karlstad

​Hydroscand lanserar SlangExpress i Eskilstuna

AxFlow AB stärker organisationen

INOXPA lobrotorpump

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Nya säljare på plats!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Nu lanserar vi Original Blend som Hela bönor.

Antibiotikafri kyckling: Megatrend 2020

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Fatpump i hygieniskt utförande

Vi på KIPP Scandinavia önskar alla

Optoelektroniska givare, till vilken nytta?

Sänd till en kollega

0.147