23948sdkhjf

Han levererar ekologisk gris till Dagligvarugalan

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

Från stadsbarn till bonde. Nu har Johan NIlssons grisar Från Sverige-märkning, och på torsdag får alla gäster på Dagligvarugalan smaka på bland annat den långbakade grissidan tillsammans med olika sorters svensk kål.

Middagsgästerna på Dagligvarugalan får smaka på Rosersberggrisen. Det är en ekologisk konceptgris som grisbonden Johan Nilsson föder upp enligt ett slow/calmfood-koncept med torrfoder och hö. Det blir en lite mer kompaktare konsistens, men den största fördelen är den stressfria hanteringen som bidrar till en god smak, enligt Johan Nilsson. I begreppet konceptgris innefattar också att man på gården själva kör grisarna till slakt.

– Vi är inte där ännu med hela besättningen, men det är målet för att göra grisens hela liv så bra som möjligt, säger han.

Läs också: Stor tillväxt ger lägre licensavgift

Grisarna kännetecknas av att de är lite fetare, med avel och foder, för en annan smak och där är fettet viktigt. Till det låter Johan Nilsson grisen hänga lite längre efter slakt.

Hur ska man tänka med tillagning?

Det är bara att låter fettet sitta kvar. Personligen tycker att man ska laga på svagare värme under längre tid. Det ger bättre smak.

Leveranserna går i dag till restauranger och kundgruppen är medvetna matintresserade. Men Roserbergs gård vill också försöka ha grisen i butiker. Helst under eget varumärke, men för tillfället finns den under Ekologisk gris KLS.

– Den finns i de flesta City Gross-butiker i södra Sverige, men jag är osäker på hur det ser ut längre upp i landet.

Grisarna får gå ute året runt om de vill. De har ett hål i väggen och bestämmer själva. På sommaren ligger de ute och på vintern ligger de inne men i extrem hetta blir det tvärt om. Tillgång till mycket halm är viktigt för att de ska kunna böka och hitta lite mat i halmen och för att ha det komfortabelt.

På gården produceras 5 000 grisar. I dagsläget har man kontroll på hela kedjan inom gården men ett koncept med kontroll ända till slakt kan bli möjligt under 2020, tror Johan Nilsson.

Johan Nilsson har varit grisbonde i tio år men under hela tiden som stadsbarn fanns en dröm.

Jag har haft en längtan efter ett lantbruk sedan jag var liten. Min farmor och farfar var lantbrukare slutade 1990, så det hoppade över en generation. För mig dök upp en möjlighet. Jag fick jobb på gården för 13 år sedan efter jobb i bland annat Sälen. Han som ägde gården dog. Svenska kyrkan köpte marken och jag fick ta över gården och arrenderar en del mark.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Klimatsmarta matformar för mikron

Estrella kombinerar chips med semlor

Vill få Starbucks att erbjuda gratis vegomjölk

Maxgodis.se lägger ner

Burktappare Årets Ölutvecklare

"Data är det nya varumärket"

Så ska livsmedelsbranschen få koll på sin och kundernas data.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

1

Arla fälldes för vegetarisk ostreklam

Picadeli lanserar "Picabowl"

Tetra Pak lanserar marknadsplats för Food & Beverage producenter

Rekordförtroende för livsmedelsbranschen

Vegme med två nya korvar

Tetra Pak leder racet mot förnybart

Tetra Pak överväger att helt gå över till växtbaserat material på takåsförpackningen Tetra Rex.

Hedda Spendrups nya bryggeri öppnar restaurang

Omakas första öl färdigbryggt – döpt till Mother.

Sproud gör som Oatly – drar till USA

Svenskt veganostföretag tar in 34 miljoner

Flera stora investerare tror på växtbaserad ost.

På nytt jobb
Hon ska leda forskning om livsmedel

Världens första Svanenmärkta dryckeskartong

Ica sponsrar Food Tech 2020

På nytt jobb
Han blir Dagabs vice vd: "Extra väl lämpad”

Jordskredsseger – här är Årets Matbluff: ”De lurar både kunder och butikspersonal”

Knappt 20 000 konsumenter har sagt sitt i antitävlingen – här är vinnaren.

Espresso House till dagligvaruhandeln

Stor norsk köttproducent storsatsar på vego

Atria sänker prognosen

Ännu en tysk matkassejätte till Sverige – lanseras i dag

Ny teknik för laxtransport på tåg

Axfood vill bli större i Linköping

Papper på prästosten ersätter plasten

På nytt jobb
Han går in som vd i Clearon

Nestlé satsar miljarder på matanpassad plast

Duni omorganiserar

På nytt jobb
Lohilo rekryterar vice vd från Unilever

Ytterligare en amerikansk mejerikonkurs

Nu står det klart: hit får Sverige exportera fläsk

Oatly till 1 300 Starbucks

Kompetensbehov i köttbranschen undersöks

Framgång för Optifreeze i Tyskland

Se alla Företagens egna nyheter

Vägen till ett hållbart arbetsklimat -14/2 Webbinarium

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Nöjd kund i över 25 år

Lös enkelt en mängd olika bildbehandlingsuppgifter!

176 AxiCool-fläktar kyler gigantiskt livsmedelslager

Bakgrundsavbländning går lätt att välja av eller på!

Nu startar vi Nätverk i Skåne!

Lättare och bättre förpackning till smörblandning

En teälskare hos ebm-papst har utvecklat en underhållande te

EC-lågenergifläktar presenteras på minimässan ExpoVent

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

Germanium glas från Mirit Glas

Fatpump i hygieniskt utförande

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

EuroExpo mässa Karlstad

​Hydroscand lanserar SlangExpress i Eskilstuna

AxFlow AB stärker organisationen

INOXPA lobrotorpump

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Nya säljare på plats!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Nu lanserar vi Original Blend som Hela bönor.

Antibiotikafri kyckling: Megatrend 2020

Sänd till en kollega

0.188