23948sdkhjf

Han levererar ekologisk gris till Dagligvarugalan

| Av Siw Kejonen | Tipsa redaktionen

Från stadsbarn till bonde. Nu har Johan NIlssons grisar Från Sverige-märkning, och på torsdag får alla gäster på Dagligvarugalan smaka på bland annat den långbakade grissidan tillsammans med olika sorters svensk kål.

Middagsgästerna på Dagligvarugalan får smaka på Rosersberggrisen. Det är en ekologisk konceptgris som grisbonden Johan Nilsson föder upp enligt ett slow/calmfood-koncept med torrfoder och hö. Det blir en lite mer kompaktare konsistens, men den största fördelen är den stressfria hanteringen som bidrar till en god smak, enligt Johan Nilsson. I begreppet konceptgris innefattar också att man på gården själva kör grisarna till slakt.

– Vi är inte där ännu med hela besättningen, men det är målet för att göra grisens hela liv så bra som möjligt, säger han.

Läs också: Stor tillväxt ger lägre licensavgift

Grisarna kännetecknas av att de är lite fetare, med avel och foder, för en annan smak och där är fettet viktigt. Till det låter Johan Nilsson grisen hänga lite längre efter slakt.

Hur ska man tänka med tillagning?

Det är bara att låter fettet sitta kvar. Personligen tycker att man ska laga på svagare värme under längre tid. Det ger bättre smak.

Leveranserna går i dag till restauranger och kundgruppen är medvetna matintresserade. Men Roserbergs gård vill också försöka ha grisen i butiker. Helst under eget varumärke, men för tillfället finns den under Ekologisk gris KLS.

– Den finns i de flesta City Gross-butiker i södra Sverige, men jag är osäker på hur det ser ut längre upp i landet.

Grisarna får gå ute året runt om de vill. De har ett hål i väggen och bestämmer själva. På sommaren ligger de ute och på vintern ligger de inne men i extrem hetta blir det tvärt om. Tillgång till mycket halm är viktigt för att de ska kunna böka och hitta lite mat i halmen och för att ha det komfortabelt.

På gården produceras 5 000 grisar. I dagsläget har man kontroll på hela kedjan inom gården men ett koncept med kontroll ända till slakt kan bli möjligt under 2020, tror Johan Nilsson.

Johan Nilsson har varit grisbonde i tio år men under hela tiden som stadsbarn fanns en dröm.

Jag har haft en längtan efter ett lantbruk sedan jag var liten. Min farmor och farfar var lantbrukare slutade 1990, så det hoppade över en generation. För mig dök upp en möjlighet. Jag fick jobb på gården för 13 år sedan efter jobb i bland annat Sälen. Han som ägde gården dog. Svenska kyrkan köpte marken och jag fick ta över gården och arrenderar en del mark.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Gourmet Food tar in nya delägare

Isländskt hotell tar in 77 svenska espressomaskiner

Juiceflaska av 100 % rPET

De ska samla in mer plast än de säljer

Nu får det vara ekologiskt – utan ekologisk jäst

Återvinning av kaffeförpackningar framgång i Finland

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Coca-Cola slog förväntningarna

Moderaterna vill ge butiker rätten att sälja vin och starköl

”Det skulle kraftigt gynna branschen på fler sätt.”

Ersättning beviljas efter torskstoppet

De döms för dödsolycka i fabrik

Ny social matbutik i Skellefteå

Proseccochips beslagtagna av italienska myndigheter.

Läsk- och glassföretag i konkurs efter 25 år

Leverantör av maskiner till nöjesfält och butiker stänger ner.

På nytt jobb
Axfood rekryterar ny IR-chef

Domino's ägare lämnar Norden – vill sälja svenska verksamheten

Löjfisket är slut för i år

Efter Arlabråket – Oatly byter tillfälligt ut namn på förpackningar

Norska mjölkproduktionen ska minska med 100 miljoner liter

"Fem ton grön fisk i disk"

Bageriet flyttar in på Ica

Rootfruit satsar miljoner på ny produktionslinje

Fortsatt torskfiskestopp i östra Östersjön

Brexit gör så att skörden ruttnar bort

På nytt jobb
Ny IT-chef på Paulig

Hello Fresh höjer prognosen – går bättre än väntat

Uppsalaföretag startar egen butik

På nytt jobb
Ny vd på finska Salico och Snackpoint

Här kommer Happy Food Stores andra butik

HK Scan tar initiativ för klimatet

Världens första ölflaska i papper

Fåddman investerar och satsar på export

På nytt jobb
Carlsberg får ny kommersiell direktör

Matpriserna sjönk i september

Matsvinnet ökar – så ska branschen tackla problemet

På nytt jobb
Bergendahls rekryterar från Atria

Arlas klimatmål godkänns

Se alla Företagens egna nyheter

Skyddsglas för lasersvetsning från Mirit Glas

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Hållbar kyla kyler glassen

Nomo på industrimässa i Borlänge

Webinarium - Få struktur på ditt hållbarhetsarbete! 25/10

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober

Är er verksamhet framtidssäker?

Test av räknare i vårt showroom.

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Telfa AB - livsmedelspumpar ställer ut på Euro Expo industrimässa i Borlänge 16-17 oktober

Spårbarhet inom tillverkning - Mer än bara RFID och streckkod!

Fem av ebm-papst drivenheter i unik maskin för torrisblästring

Balluff Machine Vision konfigurationsverktyg, har du provat det än?

ebm-papst hjälper industrin att både automatisera och kyla känslig elektronik

Certifiering av utrustning i farliga miljöer.

Begränsa bakterietillväxten med temperaturreglering

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Robusta produkter från oss på Balluff!

Integral smart för sjukhussängar

(Plast)avfall i havet – de rätta lösningarna är de viktigaste

Din unika produkt förtjänar en unik etikett

För extrema miljöer!

Hygienslussar

BITO utökar produktionskapaciteten med ny anläggning i Polen

Övervakning i realtid görs enkelt!

Sänd till en kollega

0.159