23948sdkhjf

Norrmejeriers vd om nya ”Ica-mejeriet”: 1 000 kvadratmeter

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Beräknas uppgå till halva halloumikonsumtionen inom tre år.

Fri Köpenskap har tidigare berättat att Ica och Norrmejerier går samman kring en ny satsning på ett alternativ till den populära halloumiosten.

Läs också: Konstnärlig mjölk

Konsumtionen av halloumi uppgår i dagsläget till omkring 4 000 ton per år och enligt Ica och Norrmejeriers beräkningar kan det egna alternativet motsvara ungefär hälften så mycket, 2 000 ton.

Hur snabbt det går beror lite på lanseringarna men jag skulle kunna tänka mig att vi når maxkapacitet om tre år, säger Norrmejerier vd Anders Fredriksson till Fri Köpenskap.

Och 2 000 ton är ingen liten siffra när det gäller ost. Jämförelsevis ligger den svenska konsumtionen av herrgårdsost enligt Anders Fredriksson på runt 10 000 ton per år och produktionen av Norrmejeriers kända Västerbottensost uppgår till 2 500 ton per år.

Många kategorier inom mejeri sjunger, inte minst mjölkkonsumtionen. Men just ostar i allmänhet och den här typen av matlagningsost i synnerhet har en väldigt stark tillväxt. Därför känns det särskilt kul att kunna presentera den här satsningen för våra norrländska bönder, säger Anders Fredriksson.

Läs också: Ingen prövning för ostaffär

Vid full produktion beräknas satsningen öka Norrmejeriers nettoomsättning med omkring 100 miljoner kronor eller fem procent totalt. Men tillverkningsmetoden för grillost skiljer sig avsevärt mot vanligt ost och därför avsätter Norrmejerier 1 000 kvadratmeter till en helt ny avdelning som kommer att sysselsätta tolv personer per skift, som inledningsvis kommer att vara två till antalet.

För att få rätt konsistens och för att osten ska kunna grillas utan att smälta behöver den kokas. Men det är inte bara ystningsprocessen som skiljer sig utan även saltlaken, bitningen och förpackningen. Därför väljer vi att göra ett separat mejeri men under samma tak vid vårt mejeri i Umeå. Det blir en helt ny vitzon på omkring 800 kvadratmeter plus efterutrustning och paketering.

Utrustningen beställs nu, bland annat från Cypern, och därefter väntar några månader av ombyggnationer. De första ostarna ska lanseras i butik under vecka 38 i mitten av september 2020.

En stor fördel med den här osten är att den bara tar tre dagar att tillverka men har en hållbarhet på 12 månader. Vi kan med andra ord både tillverka osten för snabb omsättning eller producera den under våren när mjölkinvägningen är som störst – och sedan lagra den.

Halloumiosten tillverkas av både ko-, get- och fårmjölk men Anders Fredriksson försäkrar att deras alternativa produkt från 100 procent norrländsk komjölk inte kommer att göra konsumenterna besvikna.

– Vår ostmästare har spenderat hela hösten med att ta fram produkten i köksmiljö så vi vet hur den kommer att smaka. Den smakar som en jättegod halloumiost med samma konsistens, konstaterar Anders Fredriksson.

Mer om: halloumi | Ica | Norrmejerier
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Korvkedja expanderar med franchise

Gourmetkorv kliver för första gången utanför Göteborg.

Nestlé satsar miljarder på matanpassad plast

Handlare dumpar djurmaten efter nya avgifter: ”Det är horribelt”

Köttbulleföretag i konkurs

Var tidigare underleverantör till Melkers.

Duni omorganiserar

Stort svinn av mat i skolan

Vid en vanlig skollunch slängs i genomsnitt ett halvt hekto mat per matgäst.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

På nytt jobb
Lohilo rekryterar vice vd från Unilever

Konstnärlig mjölk

Ytterligare en amerikansk mejerikonkurs

Ingen prövning för ostaffär

Tre stora mejerier får inte ta kontroll över kända varumärken.

Nu står det klart: hit får Sverige exportera fläsk

Polarbröd och Vegme i smörgåssamarbete

1

Leverantörer besvikna på finalplatser i Årets matbluff: ”Det sista vi gör är att bluffa”

Matpriserna stilla under julen - kaffe sjönk

Nya Carnegiebryggeriet bygger ny anläggning

De prisas av HK Scan

Oatly till 1 300 Starbucks

Östermalmshallen försenad igen – mars senaste budet

Årets matbluff – alla finalisterna

162 nomineringar har blivit fem finalister. Här är produkterna som lurat kunderna mest, enligt Äkta vara.

Kompetensbehov i köttbranschen undersöks

Iste och juice – dryckesföretag inleder samarbete med Movement

Nytt monomaterial för torrsoppor

Mackmyras dom ska omprövas

Tas upp igen i högsta instans.

Carlsberg tar över Nettos centrallager

Framgång för Optifreeze i Tyskland

Impossible säger nej till McDonalds – då kliver Beyond in

Catena och Coop i slutförhandlingar om jättelagret

HK Scan lämnar Siljans Chark

På nytt jobb
Candy People rekryterar marknadschef i USA

Bayn i nytt försäljningssamarbete

Svenskt i matkassen – en vinst för bönderna

På nytt jobb
Han blir CFO på Lantmännen

Åtta projekt får stöd för ekoproduktion

Potatisdrycksbolag tar in pengar – ska till börsen

Fossilfritt på Spendrups Bryggeri

Rootfruit till stor tysk kedja

Se alla Företagens egna nyheter

Germanium glas från Mirit Glas

Fatpump i hygieniskt utförande

Dr Karl Busch hederssenator vid Münchens universitet

Telfa AB - ställer ut på Euro Expo i Karlstad 22-23/1

EuroExpo mässa Karlstad

​Hydroscand lanserar SlangExpress i Eskilstuna

AxFlow AB stärker organisationen

INOXPA lobrotorpump

Modern vakuumteknik för avgasning under extrudering

Nya säljare på plats!

Lobrotorpump med hög hygienisk standard

Busch Vacuum Solutions - World Market Leader 2020

Nu lanserar vi Original Blend som Hela bönor.

Antibiotikafri kyckling: Megatrend 2020

Excenterskruvpump för höga hygienkrav

Fatpump i hygieniskt utförande

Vi på KIPP Scandinavia önskar alla

Optoelektroniska givare, till vilken nytta?

God Jul & Gott Nytt År

Impellerpump med många kombinationsmöjligheter

God jul och gott nytt år!

God Jul & Gott Nytt År

NR Kyl - Hemköp Billdals 20% mindre i energiförbrukning!

God Jul och ett Gott Nytt År!

Kyltork för daggpunkt bättre än -20 °C

Sänd till en kollega

0.11