23948sdkhjf

Rödbetor kan bli vapen i kampen mot myggor

Dyrt ämne upptäckt i rödbetsskal.

Förutom att vara ett billigt och nyttigt livsmedel kan den enkla rödbetan nu bli ett kostnadseffektivt medel i kampen mot myggor. Forskare från Sverige och USA har nämligen upptäckt att rödbetsskal innehåller ämnet geosmin.

Geosmin attraherar nämligen endast mygghonor då detta associeras med vissa mikroorganismer som myggornas larver äter vilket gör att vattendrag med ämnet drar till sig honorna.

– På det här sättet går det att bekämpa mygg utan att andra insekter påverkas. Det går att gillra fällor som bara fångar mygg, vattenbehållare som parfymeras med geosmin är oemotståndliga för honorna, säger Marcus Stensmyr, en av forskarna från Lunds Universitet bakom upptäckten i en kommentar.

Ämnet som återfinns naturligt i saften från rödbetsskal är annars extremt och dyrt att få tag på då ett gram syntetisk geosmin kostar ungefär en miljon kronor att framställa.

I tester med fällor riggade med syntetiskt geosmin i Florida uppnåddes mycket goda resultat – men i Brasilien där rödbetsfällor användes blev resultaten lika goda. Rödbetssaft skulle kunna bli ett billigt, naturligt och miljömässigt sätt att bekämpa myggburna sjukdomar världen över.

– Vår upptäckt kan faktiskt hjälpa många. Rödbetor går ju att odla nästan överallt, säger Marcus Stensmyr.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11