23948sdkhjf

Handlare dumpar djurmaten efter nya avgifter: ”Det är horribelt”

Jordbruksverket lägger avgifter på kanin- och duvpellets.

Lars Jarbell, handlare hos Ica Nära Björnlunda börjar bli rejält irriterad på alla avgifter som läggs på företagare. I fjol beslutade riksdagen att butikshandlare måste betala tobakstillstånd från den 1 november och nyligen inkom ett besked om att all mat till djur som inte klassificeras som sällskapsdjur ska beläggas med tillstånd mot en avgift.

Allt har blivit så krångligt med dessa fruktansvärda kontrollerna. Det här är nya påfund som kommit de senaste tre, fyra åren. Det är helt horribelt enligt min mening, säger han till Fplus.

Han fick ett brev från Ica där det står att Jordbruksverket beslutat att alla som säljer kanin- och duvpellets numera måste ansöka om tillstånd, vilket kostar 500 kronor per år. I brevet framgick också att han behöver vara redo att betala en tillsynsavgift om Jordbruksverket beslutar att göra en inspektion. Beloppet framgick dock inte.

Hur kan man skriva att det tillkommer tillsynsavgift och sen inte säga hur mycket det blir? Det funkar inte så i den här branschen. Vi behöver veta vad saker ska kosta. Det är som om du skulle köpa en produkt i butiken och få veta vad det kostar en vecka senare. Vem vet, de kanske tar 2 000–5 000 kronor för ett besök. Kan de åtminstone inte sätta ett fast pris på de här avgifterna? säger Lars Jarbell till Fplus.

Syftet med kravet är enligt Livsmedelsverket att öka spårbarheten och därmed foder- och livsmedelssäkerheten. Men för Lars Jarbell blev det droppen som fick bägaren att rinna över. Nu lägger han ned hela djurmatsförsäljningen.

– Jag har ingen lust att betala mer avgifter. Vi säljer tre kilo hamstermat i veckan så det går inte ihop, säger han till tidningen.

Han tycker att det är absurt att Jordbruksverkets anmälningskrav omfattar hela foderkedjan.

– Det vore bättre om Jordbruksverket ställer krav på fabrikanterna. När de väl har fått klartecken så kan det säljas till butikerna. Jag tycker det är horribelt att vi som butiksägare ska betala för det.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063