23948sdkhjf

Jordskredsseger – här är Årets Matbluff: ”De lurar både kunder och butikspersonal”

| Av Pontus Nyman | Tipsa redaktionen

Knappt 20 000 konsumenter har sagt sitt i antitävlingen – här är vinnaren.

En rungande majoritet, 9 416 eller 49,3 procent av konsumenterna röstade fram Alpros vegetabiliska sojagrädde som Årets matbluff 2019.

Läs också: Leverantörer besvikna på finalplatser i Årets matbluff: ”Det sista vi gör är att bluffa”

Man har inte bara lurat konsumenterna utan också personalen i butikerna, säger Björn Bernhardsson, medgrundare och jurymedlem i den ideella konsumentföreningen Äkta vara som står bakom priset.

Varje år plockar Äkta varas jury ut fem finalister bland de nomineringar som inkommit och därefter avgörs vinnaren genom en öppen omröstning.

– Syftet med tävlingen är att uppmärksamma produkter där man utnyttjar kundernas snabba beslut genom att på framsidan framhäva en sak medan den lagstiftade finstilta innehållsförteckningen säger en annan sak. Alpros produkt är ett praktexemplar på detta, säger Björn Bernhardsson till Fri Köpenskap.

Alpro Cuisine Soya, vispbar och vegetabilisk står det på framsidan.

Läs också: Årets matbluff – alla finalisterna

– Man försöker framhäva att det är en sojaprodukt eftersom det låter bra, men produkten innehåller bara två procent sojaböna, säger Björn Bernhardsson och tillägger:

– I stället innehåller den 25 procent palmolja vilket är en mycket omdebatterad ingrediens. För att göra den vispbar använder man bland annat konsistensmedel och aromämne.

Björn Bernhardsson.

Palmolja är en långväga fettsort som importeras bland annat från Malaysia och Indonesien. Sedan 2014 finns EU-krav på att redovisa palmolja i innehållsförteckningen.

Palmolja används för att det är billigt och mest kritik internationellt har det fått för sitt bidrag till skövling av regnskog. I Norge har debatten pågått betydligt längre än i Sverige och där de kommit långt med att städa bort palmoljan. Det är svårt att hitta palmolja i norskt margarin till exempel, säger Björn Bernhardsson.

Läs också: Färdigräknat: Här är Årets matbluff

Men bluffigheten i produkten slutar inte där, menar Björn Bernhardsson.

– På toppen av förpackningen har man med stora bokstäver skrivit, ”Max 7 grader”, men i själva verket är produkten ultrapastöriserad och kan därmed stå i rumstemperatur i över ett år utan att bli dålig. Det här kanske är en fråga för myndigheterna. Är det verkligen rimligt att man ska få skriva så även om det inte stämmer, undrar Björn Bernhardsson och tillägger:

– Möjligen blir den mer vispbar om den är kall men den behöver verkligen inte stå i butikernas kylar intill grädden och slösa ström. I vissa fall kanske de även lyckats bluffa butikspersonalen, säger han.

Så fördelades rösterna bland finalisterna i Årets matbluff.

Danone, som står bakom Alpro Cuisine Soya, menar att de bara använder palmolja när inga andra alternativ finns.

Läs också: Axfood backar efter matbluffen

Det tog oss år att utveckla en Alpro växtbaserad vispgrädde som uppfyllde våra önskningar. Det är inte helt lätt att producera och vi är unika när det gäller att erbjuda ett sådant växtbaserat alternativ på marknaden, säger Maria Mossenberg, pressansvarig hos Danone till Fri Köpenskap.

De vill också poängtera att andelen sojaböna motsvarar samma protein som i traditionell vispgrädde samt att palmoljan är certifierad enligt RSPO-standarden.

WWF stöder användningen av hållbar palmolja av ett antal sociala och ekologiska skäl. När det gäller hållbarhet är det viktigt att bruka marken på ett effektivt sätt. Palmolja ger mer olja per hektar än någon annan gröda, säger Maria Mossenberg.

Men de tar till sig kritiken från konsumenterna.

Denna nominering visar dock att vi bör tänka om när det gäller vår kommunikation av den här specifika produkten. Vi lovar att ta till oss detta och agera, säger hon.

Här kan du läsa mer om övriga finalister samt juryns motiveringar i Årets matbluff.

Mer om: Årets Matbluff
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Ny vd på Dava Foods

Salladsbarer utmanas av krisen

Carlsberg drar tillbaka helårsprognos

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Loka, Lantmännen och Änglamark i hållbarhetstoppen

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Trendbrottet: Nu minskar emv-andelen

De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Ska producera 15 000 visir om dagen.

Största varselmånaden i historien

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Kale United drog in 3,8 miljoner rekordsnabbt via crowdfunding

1

Brist på svensk färs i butikerna

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

På nytt jobb
Ny vd på Aqua Nobel

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Styrelsemedlem lämnar Veg of Lund

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Fortsatt oro bland producenterna

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Grönsaksodlare drabbas av corona

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

1

Det råder ingen jästbrist

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Svagt uppåt för Atria

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

64 miljoner till forskning om hållbart livsmedelssystem

2

LRF erbjuder 8 000 jobb under krisen

Paradiset i konkurs

2

De lanserar frysta fiskköttbullar

Cloetta drar tillbaka utdelning – tappar lösviktskontrakt

Se alla Företagens egna nyheter

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Produktsäkerhet och kontroll

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Skapa enkelt skyltar med instruktioner och anvisningar

Svensktillverkad kanalplast för snabb leverans

Sänd till en kollega

0.141