23948sdkhjf

Ekologiskt levererade på Biofach

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

Europas största ekomässa Biofach såg inte ut att minska i intensitet när den traditionsenligt anordnades i Nürnberg i mitten av februari, allt under årets slogan "Ekologiskt levererar". Fri Köpenskap var på plats för att se om årets upplaga levde upp till sin slogan.

Läs också: Ekologiskt fortsätter att sakta in

Inledningstalare på mässan var den kända primatologen Jane Goodall som talade om vikten av att framtidens jordbruk måste ta ett helhetsgrepp om allt från miljöfrågor till monokultur och att svaret är hållbart ekologiskt jordbruk. Biofach slog även i år rekord i antalet utställare, hela 3 500 i år att jämföra med föregående års 2 983, mycket på grund av en helt ny hall.

Den svenska ekomarknaden har sett en avmattning under det senaste året men den trenden avspeglar sig inte i resten av Europa, vilket framgick av färska siffror som presenterades under Biofach. Under 2018 passerade den ekologiska försäljningen i världen 100 miljarder dollar för första gången och den europeiska marknaden ökade med hela 8 procent.

– Ekobranschen håller kanske på att sakta in något just nu i Sverige men det händer mycket hela tiden. Vi ser flera olika trender samtidigt och det finns flera perspektiv med olika långa horisonter. Eko växer på olika håll och platser så man ska nog inte räkna ut det ekologiska ännu, säger David Bjelke från Ekologiska Lantbrukarna som ställde ut på Biofach.

Sverige hade som förra året en egen monter på mässan anordnad av Business Sweden där sju företag presenterade sig själv och sina produkter. I år stod montern inte i den internationella avdelningen utan fick dela plats med de andra skandinaviska länderna i en annars helt tysk hall.

Läs också: Först med veganska revbensspjäll

– Det är prestigefullt då många kämpar för att hamna här. Det blir en bra mix där många tyska inköpare som rör sig omkring, vilket alltid är intressant med tanke på att Tyskland är Sveriges största exportmarknad. Det är helt klart ett uppköp att hamna här, säger Marie Jaeger på Trade Fair Agency som är Biofachs officiella representant i Sverige.

Förutom mellanmålsföretaget Dejunked och glassföretaget Lily & Hannas är samtliga utställare nya på Biofach.

– Det beror inte så mycket på bristande intresse som att de har fullt upp. En av dom som var här förra året fyllde upp hela sin orderbok för mer än ett års tid framöver, säger Marie Jaeger.

En unik produkt stod Renjer Snacks grundat av tre studenter, för vars torkade renkött först hade svårt att ens komma med på mässan.

Läs också: Vatten, vin och veganskt på Europas största ekomässa

– Vi fick jobba lite extra för att vara med på mässan då det är omöjligt att kunna ekocertifiera vilda djur, renar kan aldrig bli fullt ut ekologiska men vi anser att de går bortom det, säger Anton Vänskä, medgrundare på Renjer.

Bland utställarna återfinns både de som vill sälja färdiga produkter som till exempel The Plant, vars biff baserad på rött ris och kidneybönor är så pass ny att den inte var klart till mässan i tid, samt företag som vill sälja råvaror till andra producenter som bärföretaget Polarica. En av dessa är Saltwell som har ensamrätt på ett särskilt salt från Atacamaöknen i Chile som innehåller 35 procent mindre natriumklorid.

– Vi finns redan i Sverige idag med Falksalt riktad mot konsumenter. Men vi är framförallt intresserade av att nå livsmedelsproducenter. Den tyska marknaden är högintressant då den här frågan blivit allt mer aktuell här och då är det framförallt köttindustrin och brödindustrin som blir intressant, säger Eva Linnestjerna, sales manager på Saltwell.

Olika företag med olika produkter stöter på olika problem, något som glassföretaget Lily & Hannas fått erfara både nu och de två år innan som de varit med på mässan.

Läs också: Ekobutik i konkurs

– Det är svårt med mässor när man säljer frysta varor . Det är många små aktörer som är intresserade men med långa fryskedjor är det inte ovanligt att man kan komma upp kostnader som överstiger vinsten, säger Hanna Reimes, grundare av Lilys & Hannas.

Hur funkar det rent praktiskt?

– Det är en riktig pest med fryst! Jag fick skicka ner allt med frystransport till hotellet här som var snälla nog att förvara det åt mig. Det är dyrt och jobbigt men det är värt det.


Patrick Verkland på Humble Co presenterade bland annat företagets nya vattensnåla tandborstningstabletter.

Alger, kolsyrat te, tandkräm – och Coronaviruset

Tema för årets Biofach var vin, vatten, veganskt och olivolja vilket uppmärksammades med allt från provningar till föreläsningar.

Det inofficiella temat var dock coronaviruset som ofta kom på tal under både föreläsningar och bland vana utställare som i flera fall anmärkte att det kan ha minskat antalet besökare.

Vattentemat märktes bland annat av på Biofachs systermässa Vivaness som anordnades i samma lokaler. Där ställde svenska Humble Co återigen ut där de bland annat presenterade sin nya produkt: tandkräm i pillerform. Produkten som bara funnits på marknaden i tre veckor är just vattensnål då vatten ersätts av saliv från när man tuggar sönder tabletten.

– Vi är inte först med den här sortens produkt men vi har så pass stor spridning att vi kan skapa mer intresse för den än många andra. Det finns en del fördelar med tabletter framför vanlig kräm, bland annat tar det mindre plats vilket är bra vid transport och sen är de praktiska att ha med sig på till exempel resor, säger Patrick Verkland på Humble Co.

Läs också: Trendbrott: Färre köper ekologiskt vin

När det kommer till veganska alternativ var det många utställare som profilerade sig i segmentet,. Från finskt håll låg fokus på havre och de enda två norska utställarna marknadsförde båda två ätbara alger.

– Alger är superfood med mycket d-vitamin, mineraler och protein. Vi siktar på att hitta andra producenter att leverera till då det är lätt att tillsätta alger till andra livsmedel då det förutom den goda näringsprofilen också är bra som emulgeringsmedel, säger Rolf Zimmerman från Norwegian Seaweed.

Annars var det som vanligt den danska montern som dominerade det skandinaviska startfältet, inte konstigt med tanke på livsmedelsindustrin betydelse för den danska ekonomin. Här kunde den som var intresserad testa allt från ekologisk whiskey till lyxiga kokosbollar, eller det världsunika kolsyrade teet från Köpenhamn.

– Jag fick idéen då jag jobbade som sommelier i flera år. Vin och te har liknande egenskaper och påverkas mycket av jordmån men även preparering. Vi blandar ett tiotal olika sorters teer av olika sorter som i också brygger vid olika temperaturer och med olika styrkor, allt påverkar slutresultatet, säger Jacob Kocemba, grundare av Sparkling Tea.

Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

På nytt jobb
Lantmännen-chef ny styrelseordförande för Svebio

Coops jättelager läggs på is

Lantmännens vodka får inte kallas svensk

Här hamnar Kirunas nya Systembolag

Nya i Svenska Retursystems styrelse

Carlsberg drar tillbaka helårsprognos

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Stor efterfrågan på ägg och knäckebröd

På nytt jobb
Ny vd på Dava Foods

Salladsbarer utmanas av krisen

Explosion i både fryst och färsk fisk: ”Det här såg jag verkligen inte komma”

Exporten av färsk norsk lax till Sverige ökade med 53 procent förra veckan.

Loka, Lantmännen och Änglamark i hållbarhetstoppen

Största varselmånaden i historien

Trendbrottet: Nu minskar emv-andelen

Ny tjänst för hemkörd mat gör succé

De skiftar från matproduktion till skyddsvisir

Ska producera 15 000 visir om dagen.

1

Brist på svensk färs i butikerna

Bergendahls lägger ner lager – 12 varslas om uppsägning

Exklusiv backstage-look på ny förpackning

Kale United drog in 3,8 miljoner rekordsnabbt via crowdfunding

Niklas Ekstedts viltköttbullar på 7-Eleven

På nytt jobb
Ny vd på Aqua Nobel

Virtuell öl till stöd för mikrobryggerier

Styrelsemedlem lämnar Veg of Lund

Kampanj för att rädda bagerier och konditorier

Fortsatt oro bland producenterna

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Grönsaksodlare drabbas av corona

1

Det råder ingen jästbrist

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Svagt uppåt för Atria

Hon går från Martin & Servera till Ica

Säljarna rycker ut och plockar varor

Se alla Företagens egna nyheter

PRO-CONSULT säkerställer ett pyntat påskbord

Andra sätt att göra affärer på...

Biofiltrering med Busch TYR Blåsmaskin

Södersjukhuset får 200 ansiktsmasker av Ingersoll Rand

Ny hygienisk excenterskruvpump från NOV

Lasersvetsning av plast

KIPP SCANDINAVIA AB säkerställer sin leveransförmåga

Perfekt packad skinka med vakuum från Busch

Produktsäkerhet och kontroll

Hur tryckfall påverkar er tryckluft - Informationsbroschyr

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Sänd till en kollega

0.141