23948sdkhjf

Svensk kost överskrider planetär gräns

I en ny studie utförd av av forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Stockholm Resilience Centre framkommer det att den genomsnittliga svenska kostens miljöpåverkan överskriver de planetära gränserna för växthusgasutsläpp, användning av åkermark, kväve- och fosfortillförsel samt påverkan på biologisk mångfald.

– Den svenska kostens miljöpåverkan ligger över gränserna för alla undersökta miljöaspekter utom vattenanvändning, säger Emma Moberg, doktorand vid institutionen för energi och teknik vid SLU, som är huvudförfattare till studien i en kommentar.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Sustainability, har forskarna utgått från de planetära gränserna för livsmedelssystemet som har uppskattats på global nivå i den så kallade EAT-Lancet-rapporten.

Störst påverkan fann forskarna orsakades av den livsmedelsproduktion som både tar mycket jordbruksmark i anspråk, och som sker på platser med hög artrikedom.

– Det lammkött som vi konsumerar i Sverige och som är importerat från Nya Zeeland leder till en hög risk för att arter utrotas, enligt den metodik som vi utgått från, säger Emma Moberg.

Nötkött, som trots sin höga användning av jordbruksmark ledde dock till en betydligt lägre påverka på den biologiska mångfalden eftersom majoriteten av produktionen sker i områden i Sverige och norra Europa med relativt låg artrikedom.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156