23948sdkhjf

Större satsningar krävs för att säkra livsmedelsförsörjningen

För att hela Sverige ska kunna säkra tillgång till säker mat och dricksvatten vid höjd beredskap längre än tre månader krävs det mer förebyggande arbete och investeringar, det menar Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt som idag lämnar över en gemensam syn på behov och åtgärdsförslag till regeringen.

– Rapporten är ett viktigt dokument för det fortsatta arbetet inom livsmedelssektorn och för totalförsvaret som helhet. För att livsmedel- och dricksvattenförsörjningen ska fungera måste alla samhällsviktiga verksamheter, näringsliv och aktörer samverka, säger Annica Sohlström, generaldirektör för Livsmedelsverket i en kommentar.

I dagsläget anser myndigheterna att det skulle vara svårt att klara av försörjningen längre än tre månader i ett läge av höjd beredskap och föreslår därför försörjningsförmåga med modellen mätt och frisk som nytt mål.

Förslagen kommer att ta lång tid att genomföra enligt myndigheter, inte minst för dricksvattenproducenterna.

Några av förslagen är bland annat nya reservvattentäkter, mobila vattenverk och att alla vattentäkter blir skyddsområden men även ökad svensk livsmedelsproduktion samt lagerhållning av strategiskt viktiga produkter, inklusive vissa typer av livsmedel.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094