23948sdkhjf

Rekordnotering: i princip alla sålda ägg är svenska

Färska siffror från Jordbruksverket visar på en kraftig ökning av av andelen köpta svenska ägg i handeln. Hela 97,5 procent av de konsumerade äggen var svenska 2019, vilket är en ökning med 5 procent.

– Att hoppa upp fem procent på ett år är fantastiskt. Trenden är att folk vill blir mer medvetna och vill veta var maten kommer ifrån, och då även äggen, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på branschorganisationen Svenska Ägg.

Sedan 2017 har de svenska äggproducenterna arbetat med att certifiera sig med Svenskmärkning, vilket enligt Marie Lönneskog Hogstadius nu alltså gett resultat i en ökad svensk konsumtion.

Under 2019 minskade äggkonsumtionen marginellt med 0,1 procent, men under det senaste decenniet har konsumtionen ökat med dryga 30 procent. År 2010 låg konsumtionen på 75 606 ton och 2019 låg konsumtionen på 100 261 ton.

Trots att nästan alla ägg som konsumeras i Sverige är inhemska finns det ägg över även för export. Totalt ökade produktionen av ägg med 5,3 procent och exporten ökade med hela 14,6 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.142