23948sdkhjf

Avtalsförhandlingarna skjuts upp till hösten

Svensk Handel och Handelsanställdas förbund skjuter upp avtalsförhandlingarna till hösten. Samma besked kommer från Livsmedelsföretagen och övriga parter inom industriavtalet. Även där har man enats om att ajournera förhandlingarna och förlänga gällande kollektivtal till den 31 oktober 2020.

Henrik van Rijswijk, förhandlingschef på Livsmedelsföretagen, menar att det är ett klokt gemensamt beslut av OpO och parterna inom industrin att förlänga avtalsperioden.

– Sverige och hela världen befinner sig i ett nödläge och att i den situationen träffa nya normerande kollektivavtal hade varit olämpligt. Nu kan vi fokusera på annat och ta nya tag i avtalsrörelsen i höst, då pandemin förhoppningsvis dämpats, säger van Rijswijk.

Enligt Svensk Handel riskerar 40 000 arbetstillfällen att försvinna inom butikshandeln och ytterligare 30 000 jobb är hotade inom partihandeln. Totalt kan alltså 70 000 handelsjobb försvinna till följd av coronavirusets utbrott. 

– I det ansträngda läge som råder måste vi lägga all kraft på att minska skadeverkningarna på företag och jobb i handeln. Det är ett styrkebesked att vi parter visar ansvar i en utsatt situation, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel. 

När avtalsrörelsen återupptas ikommer parterna att fortsätta förhandlingarna där de avslutades.

– Det är en styrka i den svenska modellen, att vi som arbetsmarknadens parter kan nå samförstånd när det är nödvändigt. Att tillfällig pausa förhandlingarna är ett sätt för oss att ta ansvar och stötta vår bransch och hela samhället i en svår tid, säger Susanna Gideonsson, förbundsordförande för Handelsanställdas förbund. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094