23948sdkhjf

Stor variation i oro mellan producenterna

| Av Johan Colliander | Tipsa redaktionen

De här branscherna är mest pessimistiska.

Coronaepidemin har orsakat stor oro på världens marknader och även om det har rått brist på särskilda varugrupper i butikerna på grund av hamstring har det i nuläget inte funnits signaler på att själva produktionen eller varutillflödet kommer att påverkas negativt. Frågar man de svenska dagligvaruproducenterna om den omedelbara framtiden är det svårt att säga om det fortsätter så eller inte. Pasta, konserver och bakprodukter ser ut att kunna få problem framöver

DLF har i en undersökning under perioden 18-23 mars frågat 106 företag som säljer dagligvaror till alla Sveriges dagligvarubutiker samt restauranger och storhushåll och som står för merparten av de volymer som säljs på den svenska marknaden om hur de bedömer sin egen produktionskapacitet samt leveransförmåga för de närmaste två veckorna.

– Man kan konstatera att variationen mellan företagens produktionskapacitet och leveransförmåga är stor. I många varugrupper och under rådande förhållanden verkar situationen vara tillfredsställande, samtidigt som situationen är mer ansträngd i viss varukategorier. Det bör noteras att situationen kan förändras snabb varför undersökningens resultat ska tolkas med viss försiktighet, säger Jörgen Friman, vd för DLF.

Företagen har själv fått välja på en femgradig skala från "mycket sämre" förmåga till "mycket bättre" med "oförändrad" i mitten och även om de flesta håller sig i mitten står några företag ut. Flera företag tror på oförändrad produktionskapacitet samt leveransförmåga, och några företag däribland producenter av färskt matbröd tror till och med på förbättrad förmåga.

Bland de företag där svarande, i olika mängder, svarade att de ansåg att de förväntar sig både minska produktion och leveransförmåga finner man mejeri, kyld färdigmat, flingor, konserver, smaksättning och pasta. Av dessa var 20 procent av pastaproducenterna mycket pessimistiska om produktionen och 20 procent av konservtillverkarna pessimistiska om leveranserna. Allra mest oroade var producenterna av matöverkänslighetsprodukter där hälften trodde på mycket sämre produktionsmöjligheter.

Pappersproducenterna sticker ut i undersökningen där tron på tillverkningen var stor, hälften trodde på något bättre förmåga, samtidigt som hälften av tillverkarna samtidigt trodde på mycket sämre leveransförutsättningar.

I undersökningen tillfrågades även producenterna om sjukskrivningen på deras företag och där framkommer att 44 procent sett en oförändrad sjukskrivning, 42 procent något förhöjd och 10 procent mycket högre än normalt.

– Jag har inte fått några signaler om att sjukskrivningen påverkat produktions- och leveranskapaciteten i någon större omfattning, men detta kan naturligtvis ändras snabbt. De första som svarade på undersökningen gjorde det den 18 mars och situationen kan ha förvärrats under tiden sedan dess, säger Jörgen Friman.

DLF kommer att följa upp med ytterligare en undersökning om leverantörernas bedömning om sina egna förmågor som presenteras i slutet av veckan.

Så många producenter tror på "mycket sämre" produktionskapacitet:

Mejeri: 14 %
Kyld färdigmat och måltidskomplement: 9 %

Läs också: Simris Alg ställer in aktiviteter och går ner i tid
Flingor, müsli och gryn: 13 %
Konserver (kött, fisk, skaldjur, grönsaker,färdiga rätter) och soppor: 17 %
Smaksättning:11 %
Pasta, ris, mos :25 %

Läs också: Trots brand och hamstrande: toapapperet tar inte slut
Bak & sötningsprodukter :17 %
Matöverkänslighet: 50 %

Så många producent tror på "mycket sämre" leveranskapacitet:

Mejeri: 6 %
Kyld färdigmat och måltidskomplement: 8 %
Flingor, müsli och gryn: 18 %

Läs också: Nya krispaketet kan omfatta över 300 miljarder
Konserver (kött, fisk, skaldjur, grönsaker,färdiga rätter) och soppor: 20 %
All världens mat 17 %
Pasta, ris, mos: 13 %
Bak & sötningsprodukter: 14 %

Läs också: Regeringen kallar livsmedelsbranschen till krismöte
Djur: 25 %
Papper: 50 %

Mer om: corona | DLF
Håll dig uppdaterad med Food Supply SE
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Här är de samhällsviktiga yrkeskategorierna

Bayn säkrar miljoner från Vinnova

Personal flyttar tillfälligt mellan företagen

Förpackningsföretag ställer om på grund av virusepedemin

Grönsaksodlare drabbas av corona

Pack Point Nordic blir livesänt

Pack Point Nordic kommer att kunna genomföras som webinar.

Nyhetsbrev

Nyhetsbrevet skickas ut en gång om dagen.

Se det senaste nyhetsbrevet. Annonsera i nyhetsbrevet

Pändy har säkrat tre internationella distributionsavtal

Ölprovning på distans ska hjälpa små bryggerier

Regeringen presenterar krispaket för småföretag

Nu presenterar regeringen ytterligare åtgärder för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av virusutbrottet.

Det råder ingen jästbrist

Producenter vädjar till dagligvaruhandeln – "köp lokalt"

Viruset kan överleva i dagar på förpackningar

Stor köttleverantör i konkurs

Stockholmsföretag med 35 anställda och miljonomsättning på obestånd.

Fler vodkaproducenter gör handsprit

Melanders group i rekonstruktion

Koncernen där Melanders fisk, Edsbacka Wärdshus, Konstnärsbaren och Ulla Winbladh ingår har tappat 90 procent av intäkterna.

Svagt uppåt för Atria

64 miljoner till forskning om hållbart livsmedelssystem

Hon går från Martin & Servera till Ica

Så kan mer matsvinn och restprodukter bli foder

När det gäller svinnet i livsmedelskedjan i Sverige så slängs den mesta maten i hemmen.

Säljarna rycker ut och plockar varor

Stor variation i oro mellan producenterna

De här branscherna är mest pessimistiska.

2

LRF erbjuder 8 000 jobb under krisen

Paradiset i konkurs

Cloetta drar tillbaka utdelning – tappar lösviktskontrakt

2

De lanserar frysta fiskköttbullar

Livsmedelsproduktion klassas som samhällsviktig

Avtalsförhandlingarna skjuts upp till hösten

På nytt jobb
Ny CMO på Paulig

Bayn dubblade försäljningen

Absolut tillverkar desinficeringssprit

Gateau säger upp 85 provanställda

Barnmat i Tetra Recart

Eatgood tecknar avtal i USA

Axel Johnson satsar på lupinprotein

Lantmännens Gogreen lanserar mathandel

Livsmedelsföretagens åtgärdslista till regeringen

Se alla Företagens egna nyheter

KIPP Scandinavia AB

PRO-CONSULT hjälper sjukhus att bli av med sitt avfall.

Tryckluftsdrivna membranpumpar i hygieniskt utförande

Fiskodling med vakuum från Busch Vacuum Solutions

151 MP Area Scan camera

Magneter köper ni hos Larko Magnet A/S

Se över ert reservdelslager

Livsmedel-godkänt glas från Mirit Glas

Träffa AxFlow digitalt!

Kapacitiva smarta nivåsensorer - nu också med IO-Link!

PRO-CONSULT går över gränser för att hålla produktionen igån

Fatpump i hygieniskt utförande

Busch Vacuum Solutions

Magnetiska lösningar från Larko Magnet

Energieffektiv produktion med centralvakuum

Skapa enkelt skyltar med instruktioner och anvisningar

Svensktillverkad kanalplast för snabb leverans

Skydda din verksamhet!

Optisk identifiering – effektivt och smidigt!

RFID - till vilken nytta?

PRO-CONSULT fortsätter där andra ger upp

Hygieniska dubbelskruvpumpar för livsmedelsindustrin

Oberoende tester visar toppresultat

Stor energibesparing med centralvakuum i förpackningsprocess

Spårbarhet i mat- och dryckesindustrin är ett måste!

Sänd till en kollega

0.266