23948sdkhjf

120 godkända lokala producenter i Axfoods snabbspår

Flera lokala livsmedelsproducenter upplever nu tuffa tider under coronaepidemin och de har vädjat till de stora dagligvarukedjorna om hjälp. Samtliga av dessa har svarat genom att på olika sätt underlätta för dessa företag att sälja sina produkter i butik istället för restauranger och hotell.

Bland dessa företag har bland annat Lidl knutit till sig flera nya lokala producenter, men även Axfood startade för snart tre veckor sedan ett så kallat "snabbspår" som nu resulterat i närmare 150 ansökningar där 120 godkänts och ett 20-tal redan befinner sig i, eller är på väg till butikerna.

– Jag är glad och stolt över att så många matproducenter vill samarbeta med oss. Vi har ansträngt oss för att snabbt kunna ta in högkvalitativa varor i våra kedjor och butiker från hårt prövade producenter som är i behov av försäljningskanaler nu. Utöver att hjälpa dem och göra det möjligt för våra kunder att stötta de småskaliga svenska matproducenterna hoppas vi också kunna bygga långsiktiga relationer med många av dem, säger Nicholas Pettersson, vd på Axfoods inköps- och logistikbolag Dagab, som driver arbetet i en kommentar.

De produkter som redan nu finns i butik är bland annat charkvaror från Östgöta Gris på Hemköp Tallboda, öl från Charlis Bryggus på Willys i Åhus och växtbaserade mejeriprodukter från Maisha på Hemköp Svedala.

Även en av initiativtagarna till uppropet, musteriet Berga Bruk, har levererat till Hemköp Torsplan i Stockholm.

– En stor del av vår försäljning har gått till café, restaurang och besöksnäring, men den senaste tidens utveckling har gjort situationen svår för oss och många andra mindre producenter. Jag är övertygad om att Axfoods beslut att underlätta för småskaliga företag välkomnas av kunderna, som har ett stort engagemang för att stödja den hållbara livsmedelsproduktion som våra företag bidrar med. Jag hoppas att så många butiker som möjligt tar den här chansen, och att det också är starten på fler långsiktiga lösningar som är bra både för matlandet Sverige och samhället i stort, säger Kajsa Leander, vd Berga Bruk Musteri och äppelodling.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.082