23948sdkhjf

En miljard satsas på svenskt socker

Nordic Sugar kommer undan sommaren lägga grunden för två nya anläggningar i Örtofta, ett höglager samt en siraps- och lösningsfabrik. Anläggningarna som ska stå klara år 2022 är en del i den miljardsatsning som Nordic Sugar inlett för att långsiktigt säkra den svenska sockerproduktionen.

– Investeringen är en av de största i bolagets historia, säger Jesper Thomassen, vd i Nordic Sugar i en kommentar och fortsätter:

–  Med insatserna stärker vi inte bara bolagets konkurrenskraft i ett internationellt
perspektiv utan säkerställer även arbetstillfällen både nu och i framtiden. Samtidigt bidrar vi tillsammans med Sveriges betodlare till utvecklingen av en fortsatt stark livsmedelsindustri i Sverige. 

Den nya satsningen kommer också att vara mer miljövänlig.

– Det är väldigt tillfredsställande, sammantaget innebär satsningen att vi kan minska energiförbrukningen i sockerproduktionen med ytterligare 20 procent och CO2-utsläppet med 18 000 ton per år. Det betyder att vi jämfört med 1990 reducerar energiförbrukningen i svensk sockerproduktion med 50 procent och CO2-utsläppet med drygt 60 procent, säger Olof Dahlgren, fabrikschef i Örtofta.

Inom ramen för miljardsatsningen har redan en omfattande modernisering av Örtoftas sockerhus genomförts. Senare i höst och under nästa år inleds ombyggnaden och modernisering av fabrikens paketeringsanläggning och anpassning av den interna infrastrukturen. Hela projektet ska vara genomfört 2022. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109