23948sdkhjf

Lantmännen satsar 125 miljoner på havre

Havre verkar bli en allt viktigare gröda för den svenska produktionen. Bland annat Fazer investerar mångmiljonbelopp på förädling och nu har Lantmännen också beslutat att utöka sin kapacitet för värmebehandlad havre i kvarnen i Kimstad.

Den nya investeringen på totalt 125 miljoner kronor omfattar utökad kapacitet för mottagning, lagring och rensning av havre samt ny utrustning för värmebehandling av skalade havrekärnor.

– Den här investeringen är viktig för svenskt lantbruk och för livsmedelsindustrin i Sverige. Satsningen stärker Lantmännens unika position inom havrevärdekedjan – hela vägen från växtförädling och sortutveckling, till högkvalitativa ingredienser och produkter till företag och konsumenter på både den nordiska och internationella marknaden, säger Magnus Kagevik, Group COO och chef för division Energi på Lantmännen i en kommentar.

Skalade värmebehandlade havrekärnor används som insatsvara vid framställning av bland annat livsmedel och Lantmännen ser en stor potential inom både nuvarande och nya marknadssegment.

– Vi ser stor potential i att fortsätta utveckla marknaden för frukostprodukter. Det finns många intressanta nya segment och produktområden som utvecklas snabbt, bland annat kopplat till ett större hälsofokus hos konsumenter och ett ökande intresse för växtbaserade livsmedel, säger  Karolina Valdemarsson, vd Lantmännen Cerealia Sverige i en kommentar.

Lantmännen förvärvade havreverksamheten i Kimstad från brittiska Tate & Lyle 2019. Produktionsstarten för den nya värmebehandlade havren i beräknas ske i mars 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078