23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Stjärnägg satsar på sojafritt

För att bidra till en mer hållbar produktion lanserar Stjärnägg nu ägg från höns som ätit foder helt utan soja. Istället ersätts fodret med ett nytt speciellt framtaget sådant innehållandes två andra närodlade proteinkällor.

– Alternativ till soja har blivit en allt viktigare hållbarhetsfråga. Att nu kunna ersätta sojan i hönsfodret med proteinkällor från närmare lantbruk är en otroligt positiv utveckling för hela äggbranschen, säger Håkan Burlin vd Stjärnägg.

Vanligtvis innehåller värphönsens foder cirka 10 procent soja men råvaran är utmanande ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom utökade odlingsområden kan bidra till skövling av regnskog, och därmed påverka både biologisk mångfald och ekosystem. 

Just nu pågår produktion av sojafria ägg på utvalda gårdar i Östergötland, Skåne och på Öland och planen är att fler gårdar inom kort ska gå över till det nya fodret. De första äggen utan soja lanseras i butikerna under vecka 44.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.094