23948sdkhjf

Peckas vill bygga lax– och grönsaksodling med Ica-butik

Fisk– och grönsaksodlingsbolaget Peckas Naturodlingar har tecknat en avsiktsförklaring med Ica Maxi Östersund för leverans av ett nytt odlingssystem i direkt anslutning till butiken.

Odlingen är en så kallad kretsloppsodling på 1 200 kvadratmeter som ska leverera 100 ton grönsaker och 10 ton fisk om året. Det här är första gången Peckas kan komma att delta i byggandet av en anläggning utanför den egna verksamheten vilket gör att avtalet föregås av en pilotstudie som sedan kan ligga till grund för anläggningens utformande.

– Det här är en del i vår nya strategi där vi satsar på att sälja våra system till andra. På lång sikt vill vi att alla grönsaker ska bli lokala, säger Mattias Gemborg, vd på Peckas.

Avtalet är en avsiktsförklaring och förhoppningen är att resterande avtal ska vara klara innan årsskiftet och att byggandet av anläggningen ska påbörjas under 2021. Om allt går som det ska kommer odlingen stå klart senare under 2021.

Vad ska odlas i anläggningen?

– Det blir lite kundspecifikt men i det här fallet blir det tomater, gurka, paprika och när det gäller fisken blir det vanlig lax, säger Mattias Gemborg.

Vem sköter odlingen?

– Vi kommer stå för utbildning men sen kommer handlaren att driva det i egen regi men fiskodlingen däremot sköter vi. Målsättningen är att det ska bli så enkelt att driva som möjligt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078