23948sdkhjf

Pappersfabrik ska värma ny stor tomatodling

Kan bli en av Sveriges största växthusodlingar av tomater.

Regenergy Frövi är ett projekt vars affärsidé går ut på att använda sig av spillvärme från Billerud Korsnäs pappersbruk i Frövi utanför Lindesberg i Örebro för att driva en tomatodling, skriver tidningen Jordbruksaktuellt.

Projektet som är ett samarbete mellan WA3RM, Billerud Korsnäs, Lindesbergs kommun och Business Region Örebro innefattar även en odling av jätteräkor.

Vi kommer att använda spillvärmen för att värma upp ett stort växthus på tio hektar och en vattenbruksodling på tolv hektar. Kapaciteten motsvarar 4000 ton jätteräka och 15 000 ton tomater som kommer produceras årligen, säger Fredrik Indebetou, en av grundarna till företaget WA3RM till Jordbruksaktuellt.

Anläggningen kommer att drivas av ett holländskt företag som kommer att etablera sig i Sverige genom ett svenskt aktiebolag. Det bolaget har tidigare exporterat till Sverige men väljer nu att satsa på att närproducerat och avvecklar därför den delen i Nederländerna som ägnat sig åt export till Sverige.

Arbetet med anläggningen som kommer att ligga på cirka 32 hektar och skapa 220 arbetstillfällen förväntas börja under första kvartalet 2022.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.11