23948sdkhjf

Fazer får fint finskt pris

Fazer har fått det finska priset Star Act Award´2020 (Tähtiteko) för sin innovativa tillverkning av xylitol från havreskal.

Bakom priset står det finska förbundet för Mat- och dryckesindustrin. Fazer mottog priset i Helsingfors den 27 november.

Enligt juryns motivering är Fazers xylitol ett förträffligt exempel på finsk innovationsförmåga och cirkulär ekonomi, som därtill kombinerar stor exportpotential med konsumenternas växande efterfrågan på hälsosammare alternativ.

Som sötningsmedel erbjuder xylitol en mängd möjligheter för produktutveckling. Efterfrågan ökar snabbt och xylitol av havreskal förväntas väcka globalt intresse. Uppskattningsvis kommer merparten av all xylitol i framtiden att exporteras för bruk i konfektyr-, kosmetik- och läkemedelsindustrier.

– Det är glädjande att se våra havreinnovationer som belyser hur motiverade och nyskapande Fazers medarbetare är. Hur vi odlar, producerar och konsumerar mat har stor inverkan på miljö, samhälle och välmående, säger Mats Liedholm, vd för Fazer Sverige och Fazer Lifestyle Foods, ett affärsområde med fokus på växtbaserad mat, i en kommentar.

Fazers xylitol tillverkas av havreskal, som är en sidoprodukt i havrekvarnprocessen. Tillverkningen påbörjas våren 2021 och fabriken ligger intill Fazers kvarn i Lahtis, Finland, och är den första så kallat bakåt fullt integrerade xylitolfabriken.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094