23948sdkhjf

Vildsvinsutredning klar – subventionerade prover kan bli verklighet

Livsmedelsverket har nu utrett frågan om staten kan gå in och betala för provtagningar av cesium och trikiner i vildsvinskött och kommit fram till att vildsvin är en outnyttjad resurs som skulle kunna stärka svensk livsmedelsproduktion och att den tröskel som kostnaderna för provtagningar bör sänkas.

I den färdig utredningen som nu lämnats över till regeringe föreslås att vilthanteringsanläggningar, särskilt utbildade jägare och vilthanterande detaljhandelsanläggningar ska få ta del av subventionerna.

–  Det förutsätter dock att förslaget om att specialutbildade och registrerade jägare och detaljhandelsanläggningar får sälja vildsvinskött till konsument, godkänns. Den utredningen pågår och ska presenteras i mars nästa år, säger Mattias Åsander, områdeschef på Livsmedelsverket och projektledare för pågående utredningar om vildsvin i en kommentar.

I utredningen föreslår Livsmedelsverket ingen ersättningsnivå men myndigheten anser att det bör vara en fast summa.

– Våra ledord är att det ska vara så enkelt som möjligt för företag och jägare att få ut ersättningen. Med en fast summa så blir det även administrativt enkelt och kostnadseffektivt att hantera, säger Mattias Åsander. 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125