23948sdkhjf

Corona har kraftigt påverkat livsmedelskontrollen

Tre av fyra kontrollmyndigheter i landet har inte kunnat utföra sina planerade livsmedelskontroller under året och hela 80 procent uppger att kontrollen påverkats av den pågående pandemin, det visar en enkätundersökning från Livsmedelsverket.

Problem har uppstått då man bland annat fått avstå planerade kontroller av livsmedelsanläggningar samtidigt som trängselkontroller på restauranger tillkommit under pandemin. Många har fått anpassa sin verksamhet efter läget.

– Vi förstår att kontrollmyndigheterna behöver prioritera och att det på många håll är ansträngt. Då gäller det att hitta lösningar som gör att livsmedelskontrollen ändå kan utföras. Många myndigheter har kunnat anpassa sin kontroll till rådande omständigheter, och exempelvis genomfört digitala inspektioner, säger Helena Storbjörk Windahl, avdelningschef vid kontrolledningsavdelningen på Livsmedelsverket i en kommentar.

Då livsmedelskontrollen finansieras av avgifter betalda i förväg är det många kontrollmyndigheter som nu ställer sig frågande till hur de ska göra med redan inbetalade avgifter.

– Precis som en hel del annan lagstiftning så är livsmedelslagen inte anpassad till den exceptionella situation som vi nu är i. Det ställer till det för oss när vi ska vägleda eftersom vi inte kan gå emot lagstiftningen i vår vägledning, säger Helena Storbjörk Windahl.

–  Vi försöker ändå ha en löpande dialog med kontrollmyndigheterna och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i dessa frågor och hitta lösningar, tillägger hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078