23948sdkhjf

Här invigs Stockholms största butiksodling

Foodtech-bolaget Grönska Stadsodling har i veckan installerat vertikala odlingssystem i Coops nya butik i Hagastaden, Stockholm. Butiken blir helt självförsörjande på örter och sallater som skördas på plats till kunderna och till butikens egna restaurang.

Grönska lanserade 2018 odling i butik med odlingsskåpet Growoff.

I dag har konceptet utvecklats och är nu utrustat med över 50 sensorer för monitorering och automation som gör att de 20 skåp som nu installeras i Hagastaden kan skötas helt av Coops egen personal.

Under 2020 blev Grönska invalda i acceleratorprogrammet Bloomer riktat till Foodtech-företag som arbetar med att lösa framtidens utmaningar och som anordnades av Coop, Norrsken och Sweden Foodtech.

– Coop Hagastaden ska vara Stockholms mest innovativa matbutik. Jag är därför glad att vi nu startar en butiksodling i riktigt stor skala tillsammans med Grönska. Det gör att vi kan erbjuda våra kunder och medlemmar pinfärska råvaror utan transporter, som dessutom smakar fantastiskt, säger Helena Mattsson, marknadschef på Coop Butiker & Stormarknader i ett pressmeddelande.

– Vi är väldigt glada att påbörja det här samarbetet med Coop Hagastaden. Med odling i butik flyttar vi kunden närmare matproduktionen och sätter upplevelse i centrum. Hållbart, närodlat, nyskördat. Det här är en naturlig del av framtidens matbutik och vi ser fram emot att ta fler Coop butiker in i framtiden, inom kort. Intresset är stort för denna innovation och vi gör vårt yttersta för att möta efterfrågan, säger Robin Lee, vd för Grönska Stadsodling.

Odlingen i Coop Hagastaden kommer till att börja med fyllas med alla möjliga örter och sallater, och så småningom påbörjas även odling av jordgubbar och andra nyheter!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.096